Es compleixen quatre anys de la gran nevada que va cobrir Sant Cugat


  • Comparteix:

La nevada va afectar moltes zones del municipi / Foto: Estudi Gràfic

La nevada va afectar moltes zones del municipi / Foto: Estudi Gràfic

Sant Cugat va patir el 8 de març de 2010 una de les nevades més recordades de la ciutat, un episodi metereològic que va alterar la normalitat del municipi i va deixar prop de 30.000 arbres caiguts al parc de Collserola. Ara fa quatre anys que la nevada va deixar temporalment algunes zones de la ciutat sense llum i les escoles van suspendre les classes, d'entre d'altres conseqüències.



La nevada va costar-li a la ciutat més de 300.000 euros. Uns diners que van servir per pal·liar els efectes del temporal que es van allargar durant setmanes. Els dies posteriors a la nevada l'Ajuntament va haver de continuar fent tasques de neteja de les franges de protecció a les zones de la Floresta, les Planes i Sol i Aire. La prioritat municipal va ser garantir que les zones boscoses quedessin netes d'arbres caiguts, especialment els accessos per als vehicles d'emergència en cas d'incendi, els perímetres forestals i les franges de protecció properes als nuclis habitats.

En aquell moment l'equip de govern va reclamar a la Generalitat i el Consorci del Parc de Collserola que dediquessin tot els recursos disponibles a aquella tasca, després del precedent de la ventada del 2009. Uns diners que, segons l'Ajuntament, només van recuperar en part, fins a 19.500 euros, perquè Sant Cugat va quedar exclosa dels ajuts directes aprovats per la Generalitat perquè no complia els requisits que demanava el govern de llavors, que estaven destinats sobretot als municipis amb talls elèctrics massius.

D'altra banda, la gestió del dispositiu activat a Valldoreix per pal·liar els efectes de la nevada va costar uns 30.000 euros a l'EMD. El govern territorial va alertar en aquell moment que les franges de protecció d'incendis que estaven netejades després de la ventada d'ara fa cinc anys tornaven a estar tapades, i que la tasca d'extracció de les restes es presentava complicada per l'afectació dels boscos.

Una de les zones més afectades per la nevada va ser la serra de Collserola. Després de l'estiu encara hi havia zones boscoses que eren de difícil accés. L'àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament reconeixa, llavors, que alguns camins secundaris encara no s'havien pogut netejar, ja que el consistori va prioritzar la neteja de les vies d'evacuació i els camins principals. La nevada del 9 de març del 2010 va tombar aproximadament 30.000 arbres al parc de Collserola i van quedar afectades 8.000 hectàrees per la caiguda d'arbres i per danys a la vegetació.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.