Cau un 57% el robatori del cablejat d'enllumenat públic


Temes relacionats

Els veïns de Can Mates lamenten la manca de llum i els robatoris a trasters ( 5/feb/14)

Un sistema de seguretat aplicat a 1.500 fanals per reduir robatoris de cablejat (21/gen/13)


  • Comparteix:

Un operari marcant el cablejat elèctric de l'enllumenat per evitar que sigui robat / Foto: Localpres

Un operari marcant el cablejat elèctric de l'enllumenat per evitar que sigui robat / Foto: Localpres

Sant Cugat ha registrat un descens del 57% dels metres de cablejat de l'enllumenat públic robats en l'últim any. Això ha suposat un estalvi per a l'Ajuntament de gairebé 82.000 euros durant el 2013. El cablejat de l'enllumenat públic conté coure, un metall amb un alt valor econòmic.

El robatori de cablejat elèctric és un malson per a molts ajuntaments i també és així per al de Sant Cugat, que havia vist com durant el 2012 s'havien arribat a robar fins a 8.542 metres de cable de diferents indrets de la ciutat. Aquell any el consistori es va haver de gastar 113.500 euros per substituir el cablejat i arribat aquell moment es va decidir instal·lar un sistema de seguretat a 1.500 fanals per evitar més robatoris.

Per una inversió de 10.000 euros, l'empresa catalana Cosmo Seguretat va aplicar un sistema antirobatori anomenat Selecta DNA. Un any després de la instal·lació d'aquest aparell, els metres de cable robats han disminuït un 57%. Durant el 2013 es van sostreure un total de 3.610 metres de cablejat, el que va suposar una inversió posterior de 31.830 euros, un 72% menys que el 2012.

La tinenta d'alcalde de Serveis Urbans, Cristina Paraira, ha valorat les dades i ha explicat a Cugat.cat que, tot i que aquest sistema no és definitiu, sí que és un element dissuasiu important.

Cristina Paraira

És un element dissuasiu. No és la solució definitiva. Els que ho roben saben que si se'ls enxampa, el cablejat que tenen pot ser identificat i conèixer l'origen.


El sistema de substitució de cablejat elèctric per afrontar els casos de 'robatori reiterat' està instal·lat al barri de Can Mates i al de la Colònia Ollé. A la zona de Can Mates, és on darrerament han tornat a patir robatoris. En aquestes zones, els veïns lamenten una major inseguretat per falta d'enllumenat en alguns carrers.

Funcionament de Selecta DNA

El mecanisme Selecta DNA funciona aplicant un esprai al cablejat que impregna petites nano-partícules només visibles a la llum ultraviolada. Aquestes partícules marquen el cablejat amb un codi únic. En cas de robatori, els cossos de seguretat poden identificar fàcilment que el material decomissat és robat i que és propietat de l'Ajuntament.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.