Els alumnes de l'ETSAV ultimen el projecte Ressò per al Solar Decathlon Europe


Temes relacionats

El prototip del projecte Ressò donarà servei al barri de Sant Muç de Rubí (20/feb/14)

Alumnes de l'ETSAV participaran al concurs Solar Decathlon Europe 2014 (17/nov/13)


  • Comparteix:

Una cinquantena d'alumnes de l'Escolta Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès (ETSAV), a Sant Cugat, està ultimant aquests dies el projecte Ressò que portaran a París el mes vinent en el marc del concurs Solar Decathlon Europe. Aquest dimarts han muntat l'estructura i la coberta de l'edifici en quatre hores com a prova pràctica de cara l'eliminatòria que els espera.

El proper 16 de juny l'equip de l'ETSAV es veurà les cares amb els altres 20 grups d'universitats d'arreu del món que competeixen enguany al Solar Decathlon Europe, el concurs universitari internacional en què cada equip ha de dissenyar i construir un prototip d'habitatge autosuficient. Aquests dies, els 50 alumnes del centre que formen part de la iniciativa estan ultimant la presentació al campus de Sant Cugat i, aquest dimarts, s'han marcat el repte de simular una part del concurs: muntar tota l'estructura, amb coberta inclosa, en només quatre hores.

La responsable de comunicació del projecte Ressò, Elisabet Farré, ha explicat a Cugat.cat que en paral·lel a la prova d'aquest dimarts també estan treballant al taller muntant les façanes i altres peces de l'edifici per sistematitzar la construcció al màxim. L'objectiu és que un cop a París es pugui construir el més ràpid possible.

Elisabet Farré

Ara mateix estem treballant paral·lelament al taller muntant les façanes. La idea és sistematitzar la construcció perquè allà només haguem d'ultimar l'edifici.


El concurs s'allarga durant 10 dies, que és el temps màxim que tenen els grups per enllestir les seves construccions. Tot i que la part més visual de cada edifici es té feta en dues jornades, es dediquen moltes hores en ultimar totes les necessitats de la casa perquè sigui funcional al cent per cent.

El projecte Ressò

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l'ETSAV participen en aquesta competició per tercer any consecutiu. La proposta amb segell santcugatenc és idear i construir un prototip d'habitatge autosuficient que funcioni únicament amb energia solar i incorpori les tecnologies necessàries que permetin la màxima eficiència energètica. L'objectiu és elaborar un edifici d'arquitectura de baix consum energètic, utilitzant materials de baix impacte, tancant cicles i prioritzant els sistemes passius i bioclimàtics.

Elisabet Farré ha explicat que la idea és transmetre a la ciutadania que hi ha altres maneres de viure i construir.

Elisabet Farré

El que volem transmetre a la gent és que hi ha altres maneres de viure i construir. Es pot ensenyar una altra manera de fer arquitectura.


El pressupost del projecte, amb els desplaçaments inclosos a París i amb el lloguer de les grues, és de 320.000 euros, finançat per esponsoritzacions d'empreses. Una xifra, però, molt inferior a la dels principals competidors que es presenten amb edificis de pressupostos al voltant del milió d'euros.

La competició Solar Decathlon Europe 2014 està organitzada pel govern francès i tindrà lloc a Versalles, París, del 16 al 25 de juny.

Després de París

El projecte Ressò s'instal·larà definitivament al barri de Sant Muç de Rubí, després de passar per la competició de París. La construcció de 10 metres d'amplada i 10 d'alçada, amb una estructura metàl·lica a base de bastides i una coberta de fusta laminada, es convertirà al final amb un edifici que donarà servei als veïns d'aquest municipi, que podran utilitzar-lo per dur a terme tasques domèstiques com cuinar i rentar la roba.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.