Els ajuntaments afectats per zones verdes demanen compensacions a l'AMB


Temes relacionats

Conesa demanarà l'empara del Síndic per les zones verdes (30/mar/14)

El cost municipal de les expropiacions de zones verdes arribarà als 50 milions (14/oct/13)

Sant Cugat demana ajut a l'AMB per afrontar el problema de les zones verdes (20/nov/12)

Sant Cugat insta l'AMB a avançar les indemnitzacions de les zones verdes (16/nov/12)

Avança la protecció de Can Busquets i Can Monmany (22/mai/12)

Sant Cugat vol que l'AMB compensi els municipis que tenen zones verdes amb més inversió (23/feb/12)

Sant Cugat busca una solució metropolitana per a les expropiacions de zones verdes (13/des/11)

S'habilita una oficina per informar sobre les requalificacions de zones verdes a Valldoreix (19/set/11)


  • Comparteix:

Imatge de Can Busquets / Foto: Floresta.org

Imatge de Can Busquets / Foto: Floresta.org

Els ajuntaments afectats per les expropiacions de zones verdes privades, com el de Sant Cugat, reclamen a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ajudes i compensacions per fer-hi front. Els consistoris s'han reunit amb representants de l'entitat supramunicipal i de la conselleria de Territori i Sostenibilitat, en una trobada arbitrada pel Síndic de Greuges de Catalunya.

Aquestes expropiacions són fruit de l'execució del Pla General Metropolità (PGM) del 1976 i Sant Cugat és un dels municipis més afectats. Amb l'aprovació del PGM del 1976 es van repartir les zones verdes entre els diferents municipis que formen l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Moltes de les zones verdes programades aleshores es troben situades en terrenys privats, els propietaris dels quals reclamen als ajuntaments l'expropiació perquè es destinin a l'ús previst. El problema rau en el fet que moltes d'aquestes zones no poden ser utilitzades com a zona verda pública perquè es tracta de barrancs i terrenys abruptes.

De fet, aquesta convocatòria del Síndic dóna resposta a la seva preocupació per les afectacions que el pagament de les nombroses expropiacions pugui tenir en els pressupostos destinats a polítiques socials o educatives dels consistoris. A més, els representants municipals que han assistit a la reunió també han expressat la preocupació davant la finalització el 31 de desembre de la moratòria aprovada per la Generalitat per aturar les expropiacions. Per tant, s'espera que l'any vinent els consistoris afectats hagin de fer front a considerables sumes en concepte d'expropiació.

En el cas de Sant Cugat, l'Ajuntament ha de fer front al pagament, aproximat, d'uns 40 milions d'euros en concepte d'expropiacions de zones verdes. Un fet que ha recordat l'alcaldessa, Mercè Conesa, que ha insistit en el fet que Sant Cugat ha d'afrontar expropiacions que altres municipis no tenen.

Mercè Conesa

L'Ajuntament ha de carregar amb aquestes despeses, que serien menys feixugues si el repartiment fos més equitatiu.


Per això, els representants municipals presents a la reunió han reclamat a l'AMB que compensi els municipis afectats amb ajudes, com ara més pressupost per a inversions. Conesa també ha revelat que hi ha un paquet d'expropiacions que ja s'estan pagant i que implica una despesa de 12 milions d'euros.

De la seva banda, el director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, ha explicat que la possible solució passa per l'aprovació del Pla Director d'Urbanisme que ha de suplir al PGM. Amb aquest document es poden repartir de manera diferent les càrregues i es poden acordar compensacions alternatives a les expropiacions. De fet, la Generalitat va aprovar una moratòria en la sol·licitud de les expropiacions per avançar en la redacció del PDU, però aquesta finalitza el 31 de desembre. A més, l'AMB va obrir una línia de finançament amb interessos perquè els ajuntaments fessin front a les expropiacions, una mesura que des dels consistoris es considera insuficient.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.