La manca de sòl i el preu del metre quadrat a Barcelona desplacen la construcció de vivendes al Vallès Occidental


  • Comparteix:

Terrassa i Sabadell ja construeixen més obra nova que la ciutat comptal

Terrassa i Sabadell ja construeixen més obra nova que la ciutat comptal

El Vallès Occidental s'ha convertit en el principal motor de la construcció de vivenda nova a Catalunya. La manca de sòl urbanitzable a Barcelona i els elevats preus del metre quadrat han desplaçat les promocions a la segona corona metropolitana, que encara té terrenys edificables i ofereix serveis a un preu inferior. Malgrat això, a Sant Cugat en els últims 12 mesos s'han donat mostres de desacceleració immobiliària, ja que s'ha construït un 33% menys de vivenda nova.

Segons publica el diari 'El País', en els últims 12 mesos, el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya ha atorgat menys visats d'obra nova a Barcelona que a Sabadell i Terrassa juntes. En aquestes dues poblacions del Vallès Occidental, que sumen prop de 400.000 habitants, es van concedir en l'últim any 4.945 visats per construir obra nova, mentre que a Barcelona, amb un milió i mig d'habitants, es van donar 3.899 llicències.

Aquestes dades confirmen una tendència que ja va començar als anys setanta, quan es va començar a detectar un esgotament de la capacitat de construir nous edificis a la ciutat comptal. Una dècada després, van ser els municipis de la primera corona metropolitana -entre ells, Santa Coloma, Badalona i Sant Adrià- els que van esgotar progressivament el seu sòl edificable. Ara, la segona corona metropolitana, i en concret el Vallès Occidental, ha pres el relleu.

Les ciutats de Sabadell i Terrassa ofereixen una alternativa real per a les constructores i promotores. Principalment, perquè aquests municipis encara disposen de sòl edificable, com ho demostra el fet que la pràctica totalitat dels visats atorgats en l'últim trimestre són d'obra nova, mentre que a Barcelona la meitat correspon a reformes en vivendes ja construïdes. A més, el preu del sòl en aquestes poblacions és més barat que a la capital catalana, i les poblacions del Vallès Occidental proporcionen una oferta de serveis i comunicacions que atrau cada vegada més les noves promocions urbanístiques.

En el cas de Sant Cugat, però, les dades comencen a mostrar una tendència a la desacceleració del mercat immobiliari. Segons el darrer número de la publicació 'Barcelona Economia', en els últims 12 mesos s'ha construït un 33,5% menys d'obra nova a la nostra ciutat, en comparació amb l'any anterior. Rubí i Cerdanyola també mostren aquesta tendència a la baixa, mentre que poblacions com Terrassa i L'Hospitalet de Llobregat continuen experimentant una creixent activitat constructora. En el conjunt de l'àrea metropolitana, la construcció de vivendes noves ha caigut un 1'5% en l'últim any.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.