Conesa diu que el principi de 'cohesió social' de la nova Llei d'Urbanisme ja s'aplica a les noves promocions de Promusa


  • Comparteix:

La tinent d'alcalde de Territori ha participat en un debat a ESADE sobre política urbanística

La tinent d'alcalde de Territori ha participat en un debat a ESADE sobre política urbanística

La tinent d'alcalde de Territori valora positivament la reforma de la Llei d'Urbanisme, que garanteix la reserva del 20% del sòl de les noves promocions per construir habitatge protegit i obliga als propietaris a cedir un 10% addicional per construir 'habitatge concertat'. Mercè Conesa, que ha participat en un debat a ESADE sobre política urbanística, considera que el principi de 'cohesió social' que incorpora la nova llei ja s'aplica en les promocions públiques de Promusa, i subratlla la importància de fer una bona política de sòl per combatre des de l'administració local l'elevat preu de la vivenda.

El Parlament va aprovar el passat 9 de desembre una modificació de la Llei d’Urbanisme de Catalunya per tal de fomentar la creació de sòl per construir habitatge assequible, millorar els criteris ambientals en el planejament urbanístic i dotar de major autonomia a l'administració local.

Per aconseguir aquests objectius, la nova regulació garanteix la reserva del 20% de sòl de les noves promocions per construir habitatge protegit -ja sigui de promoció pública o privada- i estableix terminis obligatoris en la construcció d'aquests pisos i també mecanismes de sanció, com ara l'expropiació directa per part de l'administració en el cas que no es compleixi. A més, amb la nova llei els propietaris de sòl hauran de cedir a l'administració, de manera gratuïta, un 10% addicional per construir 'habitatge concertat'.

Aquestes mesures han estat ben rebudes per la tinent d'alcalde de Territori de l'Ajuntament de Sant Cugat, Mercè Conesa, que considera que s'han d'aprofitar tots els mecanismes que preveu la nova llei per aconseguir disposar de més habitatges a preus assequibles.

Mercè Conesa

L'anterior llei ja establia el 20% de reserva, és una mesura correcta. Ara, a més, s'ha de reservar un altre 10%, tot i que es discuteix si és obligatori. Jo crec que tenim l'obligació de jugar amb tots aquests aspectes.


En un debat a ESADE sobre política urbanística, Conesa ha explicat també que el principi de 'cohesió social', que incorpora la nova llei, ja s'aplica en les promocions d'habitatge públic de Promusa, ja que la societat municipal d'habitatge construeix pisos protegits a tots els barris de la ciutat i posa com a condició que les promocions públiques no es diferenciïn de les privades.

De la seva banda, la directora general d'Habitatge del govern català, Carme Trilla, ha justificat l'obligació que els propietaris cedeixin gratuïtament un 10% del sòl de les noves promocions per construir habitatge concertat. Trilla assegura que aquesta mesura, que ha qualificat de 'radical', és imprescindible per frenar el 'boom' immobiliari.

Carme Trilla

Si no preservem una part de sòl de la dinàmica immobiliària, que té un ritme desbocat, no tindrem sòl per construir vivenda assequible. La dificultat ara és aplicar aquesta mesura 'radical' en sòl que ja s'han negociat.


El sector immobiliari, en canvi, es resisteix a acceptar aquest canvi en la Llei d'Urbanisme. Els promotors privats consideren que l'augment del sòl que s'ha de reservar per construir habitatge protegit, que en total suposa ara el 30%, pot perjudicar els interessos del sector. Els promotors es queixen, a més, que la normativa de la Generalitat no soluciona els problemes concrets que es troben a l'hora de negociar les cessions de sòl amb els ajuntaments. Francisco Pérez és el director general de Vertix.

Francisco Pérez

Amb la nova llei, s'intenta garantir el 30% de vivenda protegida, però s'obvien els problemes de densitat. Quan la Generalitat ha aconseguit el 30%, et diuen que et barallis amb l'administració local, i això agrava els problemes que ja teníem.


La nova Llei d'Urbanisme aprovada pel Parlament de Catalunya estableix també mesures per protegir el sòl d'interès natural, agrari, paisatgístic o forestal, entre d'altres, i dota els ajuntaments de més autonomia.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.