El Parc del Turó de Can Matas comptarà amb diferents zones recordant el passat agrícola de Sant Cugat


  • Comparteix:

L'objectiu és que la vegetació sigui autòctona i necessiti un manteniment mínim per tal que sigui un parc sostenible

L'objectiu és que la vegetació sigui autòctona i necessiti un manteniment mínim per tal que sigui un parc sostenible

El futur parc del Turó de Can Matas disposarà d'una zona agrícola, una forestal i una tercera zona més humida. L'objectiu és que tota la vegetació que s'hi planti sigui principalment autòctona, per tal que s'adapti al medi i no requereixi massa manteniment. En aquest sentit, s'ha previst un sistema de reg que es basarà fonamentalment en la pròpia aigua de pluja i que es conduirà pel parc a través d'un sistema de cunetes.

Partint de la imatge del Sant Cugat agrícola de fa uns anys, els responsables del disseny del futur Parc del Turó de Can Matas han previst acondicionar aquest espai de 20 hectàrees delimitant diferents zones, una de més humida, una amb una imatge més agrícola, i una altra de forestal. Tot això, delimitat també pels camins i zones d'estada per als visitants.

Així ho ha explicat el responsable del disseny d'aquest parc, Manel Corominas, que ha assegurat que de moment s'ha fet el disseny i acondicionament del parc però que aquest s'haurà d'anar consolidant amb els anys, i ha afegit que s'ha buscat una vegetació i una tipologia de parc que sigui molt natural i molt sostenible.

Manel Corominas

Hem intentat crear superfícies planes, com el model de l'agricultura, perquè quan plogui l'aigua es quedi retinguda i filtri i suposi un baix manteniment pel que fa a la reg.


En aquest sentit, el sistema de reg parteix principalment de l'aigua de la pluja, que es recollirà a la superfície a través de cunetes així com en una bassa que s'ha previst en una zona més baixa del parc i que permetrà acumular aquesta aigua per tal que es vagi filtrant i humitegi la terra de l'entorn. El sistema es complementarà amb un sistema de boques de reg a la gran majoria del parc, reg en alçada per les zones agrícoles i un sistema de reg convencional per l'espai de transició entre aquest nou parc i el Parc Central.

Pel que fa a la vegetació, la majoria de plantes que s'hi posaran seran autòctones. A la zona forestal, es preveu plantar pins, alzines i roures, mentre que a les zones de les plataformes i dels marges s'hi posaran arbres fruiters de flors per tal de no oblidar un component estètic i crear així algunes taques de colors. Manel Corominas.

Manel Laborda

Tindríem la zona agrícola, la zona d'humitats i la zona forestal i la majoria de plantes que hi haurà seran autòctones, menys les plataformes on hi posarem fruiters de flor.


D'altra banda, i pel que fa a la zona agrícola, s'està estudiant com es gestionarà, tot i que no es descarta la possibilitat dels horts urbans. Tot i que aquesta possibilitat tot just comença a avaluar-se, la tinent d'alcalde de Territori ha explicat que és una opció a tenir en compte, i fins i tot amb una finalitat educativa.

Els responsables del disseny del parc han afegit també que d'aquí a un any es podrà veure ja l'inici de tot aquest projecte, però que faran falta uns anys perquè tota la vegetació creixi i es vagi consolidant.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.