La concentració a favor d'una república reuneix més de 400 persones


  • Comparteix:

La concentració a favor d'una república ha aplegat aquest dilluns a la plaça de la Vila més de 400 persones, segons la Policia Local. A l'acte, convocat per ICV-EUiA, la CUP i ERC després de de l'anunci d'abdicació del rei Joan Carles I, també s'han sumat representats del PSC, Procés Constituent i la uaSC, a més de nombrosos membres del teixit social santcugatenc a títol personal. La trobada, que ha durat una hora, s'ha desenvolupat sense incidents i en un ambient festiu.

La concentració ha aplegat diverses ideologies i voluntats polítiques amb el nexe comú d'una república com a model. Els partits convocants, des de diferents posicions, han exigit canvis. En el cas d'ICV, la seva coordinadora, Roser Casamitjana, ha reclamat un sistema democràtic on el cap d'Estat sigui elegit per la ciutadania. De la seva banda, el portaveu de la CUP, Guim Pros, ha augurat que la república dels Països Catalans està més a prop, mentre que la presidenta d'ERC, Mireia Ingla, ha apostat per una república catalana.

ICV-CUP-ERC

Hem de reivindicar un sistema democràtic on el cap d'Estat sigui elegit. / No serà el primer pas, és a llarg termini, però no estem gaire lluny per a una república dels Països Catalans. / Volem una república catalana.

L'acte també ha sumat membres d'altres partits. El portaveu del PSC, Ferran Villaseñor, s'ha mostrat partidari d'una república espanyola, de la mateixa manera que defensa el mateix model per a Catalunya si esdevé un estat. El president de la uaSC, Jaume Massanés, ha defensat una Catalunya lliure, amb república i socialment justa, i la membre de Procés Constituent, Charo Díaz, ha advocat per la celebració a Catalunya d'un referèndum per decidir sobre la continuïtat de la monarquia.

PSC-uaSC-PC

Proposem una república espanyola i si hi hagués un nou país també proposaríem una república . / Catalunya ha d'esdevenir un país lliure, una república i socialment justa. / Començaria per Catalunya i per un referèndum a la població.

També ha estat present el secretari general del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat), el santcugatenc Albert Royo, que ha valorat l'anunci de l'abdicació com 'una bona notícia', tot i que caldrà veure si obre la porta a la celebració de la consulta.

Albert Royo

És una bona notícia i ara cal veure què passa, si la successió obre la porta a la celebració d'una consulta a Catalunya o si les coses segueixen com sempre.

La plaça de la Vila s'ha omplert d'estelades i banderes republicanes en una convocatòria que ha tingut un to tranquil i, fins i tot, familiar. Durant l'acte s'han pogut sentir clams a favor de la independència de Catalunya, s'ha cantat 'L'estaca' de Lluís Llach i 'Els Segadors', i s'ha aixecat un pilar. Alguns dels participants han explicat a Cugat.cat per què s'han afegit a aquesta concentració.

Participants

Crec que una monarquia en ple segle XXI és anacrònic. / Sóc independentista. / Són oportunitats que s'han d'aprofitar. / El poble català n'està fart.

Entre els participants, han estat presents nombrosos membres d'entitats locals que han format part de la concentració a títol particular. També han estat presents representants de Solidaritat Catalana. Altres ciutats catalanes, com Barcelona, Sabadell, Tarragona, Girona, Lleida i Mataró, entre d'altres, han acollit actes similars.
about author

Comenta-ho a Facebook

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.