El curs d'estiu de la Unipau abordarà els conflictes actuals del Mediterrani


  • Comparteix:

La 29a edició del curs d'estiu de la Universitat Internacional de la Pau (Unipau) abordarà els conflictes de la zona del Mediterrani, un dels territoris del món 'on es poden veure més clarament les diferències entre el Nord i el Sud'. El periodista Xavier Mas de Xaxàs ha ofert una ponència en la presentació del curs, on ha explicat la seva experiència treballant en alguns d'aquests països, i ha advertit que la millor solució per resoldre aquestes situacions és aplicar diàleg i coneixement. El curs tindrà lloc al Centre Borja, del 17 al 23 de juliol, amb la conferència inaugural de l'exeurodiputat Raül Romeva.

La Unipau centra la seva atenció en les ribes del mar Mediterrani, una regió plena de conflictes de diferents tipus i d'origen molt divers. Els conflictes econòmics i socials són presents al sud d'Europa a causa de la crisi econòmica, que causa atur, desnonaments i el desmantellament 'd'un fràgil estat del benestar cada vegada més ofegat pel deute'.

Aquesta situació ha provocat, explica l'entitat, un auge dels partits populistes i xenòfobs, un fet al qual cal afegir 'la situació d'atrinxerament d'Europa, que tanca les seves fronteres per impedir el pas de les persones'. La barrera de Melilla és, per l'entitat, un dels clars exemples. L'economista santcugatenc i president de la Unipau, Arcadi Oliveres, ha explicat que aquesta regió és una de les zones on més s'han accentuat les diferències entre el Nord i el Sud.

Arcadi Oliveres

Jo diria que és un dels llocs amb les divisions més vives entre Nord i Sud, juntament amb la frontera entre els Estats Units i Mèxic.

Tot i així, Oliveres ha remarcat que no cal exagerar aquesta circumstància, ja que aquestes diferències es poden veure a l'interior d'alguns països d'Europa, com l'Estat espanyol, Itàlia i Grècia. El curs també tindrà espai per analitzar els conflictes presents a l'extrem oriental del Mediterrani i el nord d'Àfrica. La guerra de Síria i la situació d'Egipte i Israel, a més dels efectes de les anomenades primaveres àrabs són alguns dels ítems que també abordarà el curs.

A la seva intervenció, el periodista Xavier Mas de Xaxàs ha explicat que aquests processos de canvi, de moment, han fracassat, excepte a Tunísia. El ponent considera que el principal repte el tenen els països rics, que han d'intentar refer els ponts trencats a l'11-S amb paciència, diàleg i coneixement.

Xavier Mas de Xaxàs

El repte d'ells era la revolució, i no se n'han sortit. Ara cal que nosaltres establim ponts de diàleg i d'ajuda.

Les jornades també volen aportar un punt d'optimisme i esperança. És per això que aquesta 29a edició també tindrà en compte les circumstàncies que han portat a Tunísia a aprovar una nova constitució i les possibilitats econòmiques d'un futur mercat unit a la zona del Magreb.

L'Ajuntament finança les activitats de la Unipau amb el seu conveni de col·laboració, que enguany ha aportat 39.500 euros. La tinenta d'alcalde de Serveis a la Ciutadania, Susanna Pellicer, considera que el fet que l'entitat arribi a les 29 edicions demostra la seva sòlida tasca.

Susanna Pellicer

Quan parlem de 29 anys vol dir que es tracta d'una entitat consolidada i que fa una feina molt important. La Unipau ens convida a fer un últim esforç al principi de les vacances.

Com és habitual, el curs tindrà lloc al Centre Borja, del 17 al 23 de juliol. El dia 17 hi haurà la sessió inaugural, en què participaran Oliveres, l'alcaldessa, Mercè Conesa, el director i superior del Centre Borja, Francesc Xicoy, la directora de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), Marta Macias, i la directora de l'Institut Català Internacional per la PAU (ICIP), Tica Font. L'exeurodiputat santcugatenc Raül Romeva oferirà la conferència inaugural, titulada 'Mediterrània: ponts i filats'.

El programa, que encara és susceptible de tenir canvis, s'articularà al voltant de diferents eixos temàtics i cadascun d'ells ocuparà un dia sencer. Els títols de les sessions d'enguany són 'La Unió Europea explota a la frontera sud', 'El mur de la Mediterrània', 'El Magreb, problema o solució?', 'La Mediterrània oriental', 'La Mediterrània pròspera' i 'És possible la Unió mediterrània'. Cadascuna d'elles comptarà amb diverses xerrades que aniran a càrrec de diversos experts en la matèria en qüestió.
about author

Comenta-ho a Facebook

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.