El pressupost de 2015 millora l'atenció a les persones i rebaixa l'IBI lleugerament


  • Comparteix:

El pressupost del 2015 serà de 96,6 milions d'euros, un 1,1% més que enguany. Més de 14 milions, un 11% més que aquest 2014, es dedicaran a polítiques d'atenció a la persona. Els comptes recullen una lleugera rebaixa de pressió fiscal amb un descens del 0,5% de mitjana en el rebut de l'IBI. La inversió serà de 16,7 milions, un 24% menys que enguany, arran dels canvis de la legislació estatal.

Despesa ordinària
La partida d'atenció a les persones serà la més elevada de la història, amb 14,1 milions, un 40% més que la xifra d'inici de mandat. Aquests milions es divideixen, essencialment, entre els apartats de 'Ciutat educadora' (5,8 milions) 'Cohesió i justícia social' (4,6) i 'Foment de l'ocupabilitat' (1,1).

A la despesa ordinària, hi ha els 510.000 euros addicionals que s'aportaran al Patronat Municipal d'Educació per suplir la retirada de subvencions per part de la Generalitat. A més, es reforcen les beques menjador amb un 20% més de la dotació, que se situa per sobre dels 600.000 euros.

També hi sobresurten els 300.000 euros addicionals al Centre Cultural per posar en marxa la nova biblioteca a Volpelleres.

Una altra de les partides que creix és l'adreçada a les entitats i agents socials i culturals, que rebran 65.000 euros més amb un total d'1,3 milions.

Hi ha un augment de 700.000 euros dels recursos destinats a l'apartat d''Entorn urbà i ambiental, ciutat verda i sostenible' per a l'any vinent, amb un total de 20,6 milions.

L'alcaldessa, Mercè Conesa, ha defensat que la triple estratègia de l'equip de govern - priorització de l'eix social, promoció econòmica i protecció del medi ambient - queda refermada amb els nous comptes.

Mercè Conesa

Hem seguit la triple estratègia que ens permet ser on volíem: menys endeutament, pagant als proveïdors i amb més atenció social.

Inversions
Hi haurà 16,7 milions per invertir l'any vinent, un 24% menys que enguany. La reducció es deu a la legislació estatal, que no permet als consistoris que l'import de nou endeutament superi el que està previst amortitzar durant l'any per molt que hi hagi creixement en els ingressos de la ciutat. L'alcaldessa ha criticat el ministre d'Economia espanyol, Cristóbal Montoro, per limitar l'autonomia local.

Mercè Conesa

Són unes mesures del govern del PP que ens frenen en la possibilitat de creixement tot i tenir les finances sanejades.

Entre els projectes que sobresurten al capítol d'inversions, hi ha:

- 4,2 milions per urbanitzar i millorar carrers i voreres. Entre les zones beneficiades, hi ha la Floresta, Can Borrull, Bell Indret i l'avinguda del Baixador.

- 1,6 milions per a indemnitzacions de les expropiacions de zones verdes.

- 1,8 milions per construir la promoció d'habitatges de Promusa a Rius i Taulet, amb 39 pisos per a gent gran, locals comercials i un aparcament públic.

- 3 milions per a promocions d'habitatge social a les zones de Francesc Macià i Pla del Vinyet.

- 700.000 euros per millorar els parcs infantils.

- 350.000 euros per finançar la primera etapa de construcció del pavelló de la Guinardera

Pressió fiscal
L'equip de govern ha anunciat la rebaixa d'un 0,5% del rebut de l'IBI de mitjana gràcies a 'la millora dels indicadors econòmics de la ciutat'. Per aconseguir-ho, es reduirà el tipus impositiu del 0,46 al 0,43. En paral·lel, les taxes municipals i els preus públics es congelen d'acord amb la previsió de l'IPC de Catalunya.

A més, es mantenen per a l'any vinent bonificacions per a famílies nombroses i monoparentals, i els incentius fiscals per a la generació d'activitat econòmica i de preservació del medi ambient.

Com a novetats, els cotxes amb gas liquat de petroli tindran una bonificació del 50% en la taxa de circulació i quedaran exemptes de pagar la taxa de llicència d'obres les persones a les quals les administracions promoguin obres a casa per garantir una habitabilitat digna.

Altres indicadors econòmics
El nivel d'endeutament del consistori continua per sota del topall del 75% establert per llei. Per al 2015, es preveu un endeutament del 57,71%.

L'equip de govern es compromet a reduir el termini de pagament a proveïdors. Durant el segon trimestre de 2014, les factures es pagaven en el termini de 35 dies, per sota del límit de 60 jornades que estableix la normativa.
about author

Comenta-ho a Facebook

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.