L'Ateneu marxa de Pep Ventura i s'instal·larà a la Casa Jaumandreu al setembre


  • Comparteix:

L'Ateneu Santcugatenc deixarà la seu de la plaça de Pep Ventura i s'instal·larà a la Casa Jaumandreu al setembre a través d'una cessió d'ús de 10 anys per part de l'Ajuntament. El trasllat es deu al fet que l'entitat té dificultats per assumir el lloguer del local que ocupa des de fa més de 15 anys. Ho han anunciat aquest dimarts la presidenta de l'Ateneu, Margarida Cleris, i l'alcaldessa, Mercè Conesa, que ha explicat que s'haurà de replantejar l'opció perquè l'equipament de l'avinguda de Gràcia aculli la seu de diferents entitats.

L'acord inicial entre les dues parts, que es va signar a principis de l'any passat, definia que l'Ateneu mantindria la seu actual i que gestionaria, a més, la Casa Jaumandreu. En aquest emplaçament, antiga seu de la Policia Local, hi duria a terme l'Ateneu part de les activitats que ofereix, però també serviria de seu per a altres entitats.

El fet que l'Ateneu no pugui assumir el lloguer de l'edifici de Pep Ventura ha fet canviar les necessitats de l'entitat i, per aquest motiu, l'acord, que es formalitzarà en les properes setmanes, s'ha modificat. Ho ha explicat la presidenta de l'associació, Margarida Cleris.

Margarida Cleris

Ha arribat un punt que no podíem assumir les demandes que ens feien per assumir el lloguer. Feia un any que estàvem en precari. Per sort les altres negociacions estaven avançades i podrem traslladar-nos-hi. Necessitem que sigui molt aviat.

El nou espai no podrà acollir totes les activitats que oferia fins ara l'Ateneu per falta d'espai. Tot i això, Cleris ha posat en valor que la Casa Jaumandreu disposi d'una zona exterior que també podria aprofitar-se.

L'alcaldessa ha explicat que l'actuació de l'Ajuntament va en la línia d'aprofitar tots els espais en desús de la ciutat. El consistori ha cedit la Casa Jaumandreu 'en precari', sense cap contraprestació per l'Ateneu, tot i que implica una inversió inicial de l'entitat que encara no s'ha xifrat. En tot cas, Conesa ha subratllat l'ús que tindrà l'equipament a partir de la tardor.

Mercè Conesa

Pensem que aquest espai mereix una entitat com l'Ateneu, que fa 60 anys que dóna servei a la ciutadania, sense ànim de lucre i amb voluntat de servei.

Sobre la possibilitat que la Casa Jaumandreu sigui seu d'altres entitats, Conesa ha dit que és una opció que s'ha de 'replantejar' d'acord amb la situació de l'Ateneu.

D'altra banda, es treballarà perquè les programacions de l'Ateneu i la Xarxa de Centres Culturals Polivalents (XCCP) siguin complementàries.

L'Ateneu: el recorregut
El 2005, l'Ateneu va tancar les seus de Valldoreix i del Casal del Barri de l'avinguda de Cerdanyola i va apostar per concentrar les activitats i els serveis als dos espais de què disposava a la plaça de Pep Ventura: la seu principal i l'Ateneu Plaça. Aquest últim espai i altres que es van obrir després, com l'Espai Bartomeu i la Sala, van anar tancant per la impossibilitat de mantenir el lloguer.

Intervenció municipal
No és la primera vegada que el consistori actua davant les dificultats d'una entitat. Al 2013, l'administració es va comprometre a abonar al Club Muntanyenc 1,3 milions com a recuperació de les instal·lacions que el club tenia en règim de cessió fins al 2051. Al mateix any, el consistori i La Unió van pactar la creació d'un consorci públic-privat per salvar l'entitat de l'ofec econòmic i dotar el municipi d'un nou espai en la xarxa pública d'equipaments culturals.

Altres casos han estat, tal com ha mencionat Conesa, els Castellers, la Unió Ciclista i l'Esbart.
about author

Comenta-ho a Facebook

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.