El 8-M reivindica el paper de les dones durant la pandèmia: 'A primera línia cuidant, lluitant i resistint'


  • Comparteix:

El 8-M a Sant Cugat s'ha fet sentir als carrers amb una manifestació amb més de mig miler d'assistents que han posat el focus en el paper de les dones durant la pandèmia. 'Quan el món sencer tremolava, hem estat les dones treballadores les que l'hem tirat endavant', reivindica un manifest que posa la mirada en la neteja als hospitals, en l'assistència als malalts i gent gran, en l'atenció als supermercats: 'Som les dones qui hem estat a primera línia cuidant, lluitant i resistint'.

La manifestació ha començat a la plaça de Lluís Millet, davant de l'estació de FGC. No ha estat una ubicació casual: al 8-M de fa tres anys es va produir un tall de via com a protesta que ha acabat comportant que la fiscalia demani fins a tres anys de presó per a set santcugatenques que hi van participar. Algunes manifestants han llençat ous contra la façana de l'edifici i han criticat la complicitat de la companyia ferroviària i del govern català.

La marxa ha recorregut els carrers del centre de Sant Cugat, assenyalant diferents causes in situ: davant d'una immobiliària, han posat el focus en la crisi habitacional; davant del supermercat Mercadona han convidat les treballadores a sumar-se a la protesta. La manifestació, a més, ha reivindicat la importància que el feminisme inclogui la lluita de les persones trans.

La reivindicació de les feines de cures ha estat al centra de la protesta. "Seguim sent les més oblidades", han reivindicat a les portes de l'Ajuntament en referència al personal de neteja i d'atenció domiciliària. Les manifestants han reclamat la municipalització d'aquests serveis per acabar amb unes condicions laborals que consideren precàries. "Tots som importants", han etzibat.
Foto: Cugat Mèdia
Foto: Cugat Mèdia

La protesta ha acabat al bell mig de la plaça d'Octavià, amb una performance que ha posat de manifest la necessitat d'acabar amb l'heteropatriarcat.

Una jornada reivindicativa

La cercavila d'aquest dilluns al matí / Foto: Cugat Mèdia
La cercavila d'aquest dilluns al matí / Foto: Cugat Mèdia

Les reivindicacions del 8-M ja s'han fet notar aquest dilluns al matí pels carrers de Sant Cugat. Una quarantena de persones ha participat d'una cercavila que ha recorregut el centre de la ciutat i s'ha aturat en diversos punts de la ciutat per assenyalar situacions de precarietat laboral que afecten, principalment, les dones. Amb crits contra el patriarcat i el capitalisme, les manifestants, convocades pel Comitè del 8-M de Sant Cugat, han posat el focus en les condicions de les treballadores sanitàries, les feines temporals i les treballadores de la llar.

En concret, la marxa, marcada per la pluja, ha arrencat des del CAP de Sant Cugat, on s'ha reivindicat, a més de la importància de la feina de les treballadores sanitàries, la defensa a la sanitat pública i la vaga del sector convocada per aquest dimecres. La membre del Comitè del 8-M, Patrícia Gotarda, ha criticat, a més, que diners públics vagin a la sanitat privada amb consorcis i externalitzacions.

Tret d'una petita confrontació amb els Mossos a la plaça de l'U d'Octubre, on les manifestants han cridat proclames contra els cossos de seguretat, la cercavila ha transcorregut sense incidents. Després del CAP, la manifestació s'ha aturat a l'Oficina de Treball i a una empresa de treball temporal (ETT), a l'avinguda de Cerdanyola, per assenyalar la precarietat d'aquest tipus de feines. Finalment, el recorregut ha acabat davant d'una empresa intermediària que ofereix treballadores de la llar per a famílies. Una feina que, segons l'organització, es tracta de l'"esclavitud del segle XXI", en unes condicions "especialment pèssimes" per la pandèmia, però que "ho han estat sempre". Les manifestants han enganxat missatges a la porta de l'empresa, situada al passeig de Torreblanca, per assenyalar aquesta situació precària.

Patrícia Gotarda

Volíem començar el dia reivindicant els drets de les dones treballadores i assenyalar diferents punts d'explotació laboral. Un d'ells, aquí al CAP, pels drets de les treballadores sanitàries, que tan importants són i tan maltractades estan per la seva situació laboral. I també denunciar tots els diners públics que se'n van cap a la sanitat privada.

Lectura manifest

Amb la pandèmia ha quedat clar que som nosaltres qui hem estat netejant els hospitals, assistint els malalts, atenent als supermercats. Som les dones qui hem estat a primera línia, cuidant, lluitant i resistint.
about author

Comenta-ho a Facebook

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.