La ciutat fa la seva declaració sobiranista amb l'estelada hissada 'sine die'


  • Comparteix:

Sant Cugat ha mostrat el suport a la declaració sobiranista aprovada aquest dimecres al Parlament, amb els vots a favor de CiU, ERC, ICV-EUiA i un de la CUP, amb una concentració a la plaça de l'Ajuntament que ha reunit 200 persones convocades per Sant Cugat per la Independència (SCxI). Un clam que ha coincidit amb la visita a la ciutat de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), de la qual forma part Sant Cugat, que s'ha compromès a viatjar a l'abril a Brussel·les per donar a conèixer el camí de Catalunya cap a l'estat propi. De la seva banda, l'alcaldessa, Mercè Conesa, que ha llegit a la concentració la resolució aprovada al Parlament, ha anunciat que l'estelada hissada aquest dimecres a la plaça de la Vila hi romandrà 'durant els propers dies i mesos'.

200 persones han respost a la crida de Sant Cugat per la Independència en suport a la declaració de sobirania que s'ha aprovat al Parlament i que reconeix Catalunya com un subjecte polític, jurídic i sobirà amb reivindicació del dret dels seus ciutadans a decidir el seu futur. El text ha rebut els vots a favor de CiU, ERC, ICV-EUiA i un dels tres de la CUP, com a resultat del 'sí crític' dels independentistes al text. Els vots en contra corresponen al PP, C's i 15 vots del PSC. En el cas dels socialistes, cinc diputats no han votat i han trencat la disciplina de vot.

Un dels coordinadors de Sant Cugat per la Independència, Manel Porta, ha afirmat que a partir d'aquest dimecres els defensors de la independència comencen un nou camí.

Manel Porta

És un punt de partida i ara comença la feina il·lusionant i també la més dura. Ja ho veurem.

L'alcaldessa, Mercè Conesa, ha estat l'encarregada de llegir a la ciutadania la resolució aprovada al Parlament. La màxima autoritat municipal ha assegurat que s'ha de començar a normalitzar la independència i que els catalans no han de tenir por a explicar el model de país que volen.

Mercè Conesa

Hem d'explicar com milloraríem el model de benestar social, l'economia, la situació dels catalans si fossim capaços de decidir sobre els nostres propis recursos.

A banda de CiU, la concentració ha comptat amb la participació de representants d'ICV-EUiA, la CUP i ERC, les formacions que han donat suport a la declaració sobiranista, tot i que només un diputat dels tres diputats de la CUP s'hi ha pronunciat a favor al Parlament. El portaveu d'ICV-EUiA, Joan Calderon, el regidor de la CUP, Ignasi Bea, i la presidenta d'ERC, Mireia Ingla, han valorat que la declaració d'aquest 23 de gener és una oportunitat perquè els catalans siguin lliures per decidir el seu futur.

J.Calderon/ I.Bea/ M.Ingla

Espanya ha d'escollir si és un estat democràtic o si només és una Constitució/ Coses com les d'avui és el que ha tirat endavant el procés/ Sempre hem dit que la cohesió del país comença amb els seus municipis

La concentració ha coincidit amb la visita de la comissió directiva de l'AMI a la ciutat. Una reunió que ha conclòs amb el compromís del col·lectiu de viatjar a Brussel·les en un pas més en la internacionalització del cas català, tal com ha explicat el president de l'associació, Josep Maria Vila d'Abadal.

Josep Maria Vila d'Abadal

Defensarem el projecte català a Europa. Volem explicar per què Catalunya vol ser un nou estat d'Europa.

A més, l'AMI vol que els plens de les ciutats adherides aprovin una moció contra la voluntat de la delegació del govern espanyol de fer penjar la bandera espanyola a tots els edificis de titularitat municipal. L'AMI ha afegit que donarà suport a tots els municipis declarats territori català lliure i sobirà en cas que rebin denúncia de la delegació del govern.

Una jornada d'acords i compromisos que, a àmbit local, s'ha saldat amb la decisió de l'alcaldessa de mantenir 'en els propers dies i mesos' l'estelada a la plaça de la Vila. Una hissada feta aquest dimecres de forma inicial amb motiu de la visita de l'AMI i que finalment hi romandrà 'sine die' perquè, segons Conesa, 'representa el sentiment de part de la ciutadania' i contribueix a la normalització del seu ús.
about author

Comenta-ho a Facebook

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.