Sant Cugat commemorarà el Tricentenari amb la implicació de les entitats


  • Comparteix:

Sant Cugat evocarà el Tricentenari del 1714 amb un programa divers d'activitats que volen recordar el passat i idear un nou futur. El concert de Sant Jordi, la presentació de l'obra 'Onze nou catorze' i un cicle de conferències d'Òmnium són algunes de les iniciatives per commemorar l'efemèride, amb el suport d'una vintena d'entitats. El programa s'ha presentat de forma inicial aquest dimarts, al Museu del Monestir, amb el comissari nacional Miquel Calçada.

La nostra ciutat commemorarà els fets de 1714 amb concerts, conferències, exposicions i activitats diverses. El programa, que s'anirà ampliant al llarg de l'any, s'ha presentat amb un esdeveniment multitudinari on ha participat l'alcaldessa, Mercè Conesa, el comissari del Tricentenari, Miquel Calçada, i les entitats santcugatenques que hi col·laboren.

Es tracta d'una commemoració impulsada per l'Ajuntament, la Generalitat i la Diputació de Barcelona, però que compta amb un ampli suport de les entitats. En aquest sentit, Calçada ha destacat la importància de la societat civil en la celebració i ha dit que aquesta té una forta implicació en el Tricentenari.

Miquel Calçada

És una commemoració nacional però sobretot que la mateixa societat s'ha fet seva. El gruix d'activitats les fan aquelles institucions i entitats cíviques escampades per tot el país.

Sant Cugat va ser un punt clau els anys anteriors a la Guerra de Sucessió per la seva posició estratègica i pròxima a Barcelona. A més, va veure néixer personatges històrics com el coronel Francesc Busquets, entre d'altres. Per això, els actes del Tricentenari volen donar a conèixer aquesta part de la història local i també volen servir per a la reflexió sobre el futur, segons l'alcaldessa, Mercè Conesa.

Mercè Conesa

Aquests fets històrics s'han de recuperar, però també s'han d'obrir espais de reflexió i diàleg. El futur de Catalunya depèn de la voluntat dels ciutadans i ciutadanes.

Els actes de commemoració del Tricentenari s'allargaran fins a principis de gener de l'any vinent.

Conferències
La xerrada 'Barcelona 1714: introducció, causes i conseqüències', a càrrec del regidor de Cultura, Xavier Escura, arrencarà el programa d'activitats el 13 de març al Sant Cugat Trade Center. Es tracta d'una conferència organitzada per l'Aula d'Extensió Universitària.

De cara a l'octubre, Òmnium Cultural ha preparat un cicle de conferències sobre les relacions entre Catalunya i Espanya i la gènesi i evolució del catalanisme polític. La iniciativa porta per títol 'Tres-cents anys de frustracions: un camí sense retorn'.

Música
El 14 de març, l'Orquestra Simfònica de Sant Cugat (OSSC) recordarà el 1714 amb el concert 'Les nostres tradicions' al Teatre-Auditori. La formació interpretarà obres de Jean Sibelius, Eduard Toldrà i Xavier Pagès. Un altre concert emblemàtic serà el del dia de Sant Jordi, que també anirà a càrrec de l'OSSC.

En aquesta ocasió, el conjunt interpretarà l'obra 'Catalunya 1714', de Salvador Brotons, en un repertori que també inclourà composicions de Manuel Blancafort i Joan Albert Amargós, entre d'altres. La música també formarà part del programa amb un concert al setembre de la mà de la Coral la Lira i Antoni Rossell, que presentaran cançons i romanços cantats durant la Guerra de Successió.

Presentacions
La presentació de l'obra de teatre musical 'Onze nou catorze', de l'escriptor santcugatenc Víctor Alexandre, Roger Cònsul i Pere Planella, forma part del programa d'actes del Tricentenari. El muntatge compta amb música de Toni Xuclà i Joan Vilamala i s'adreça al públic juvenil i familiar. Es tracta d'un espectacle sobre la Guerra de Successió i també forma part del programa d'actes de la Xarxa de Centres Culturals Polivalents (XCCP). La data de l'esdeveniment encara s'ha de concretar.

L'editor Rafael Dalmau presentarà al novembre un llibre sobre el coronel valldoreixenc Francesc Busquets, que va lluitar contra l'exèrcit borbònic durant la Guerra de Secessió.

Patrimoni Viu
L'edició d'enguany de Patrimoni Viu girarà al voltant de la Guerra de Successió i el seu impacte a la ciutat. Una vintena d'entitats santcugatenques participaran a l'esdeveniment, que organitza Museus de Sant Cugat. Patrimoni Viu se celebrarà del 26 al 28 de setembre.

Exposicions
Des del maig fins a l'octubre es podrà visitar el mòdul singular 'Què ens queda, del 1714?', que forma part d'una exposició simultània entre 14 museus catalans. La mostra s'instal·larà al Museu del Monestir i exposa l'impacte dels fets de la Guerra de Successió. A més, el mateix espai acollirà l'exposició 'Sant Cugat 1714' del 25 de setembre al 7 d'octubre. Es tracta d'una mostra sobre el context de la guerra a l'entorn local santcugatenc, la participació santcugatenca al conflicte i les conseqüències a àmbit local. La iniciativa forma part del programa de Patrimoni Viu del Museu.

Una altra de les exposicions sobre el setge de Barcelona arribarà al desembre amb la mostra 'Sant Cugat. Catalunya. 1714', que constarà de gravats originals sobre aquests fets i es podrà veure fins al gener de l'any vinent al Museu del Monestir.
about author

Comenta-ho a Facebook

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.