L'Any Pere Formiguera arrenca amb un emotiu homenatge i una exposició


  • Comparteix:

Un emotiu acte d'homenatge ha donat el tret de sortida a l'Any Pere Formiguera aquest dissabte al Teatre-Auditori, on s'ha recordat el llegat artístic, la trajectòria i els valors del fotògraf santcugatenc. La inauguració de la mostra 'Pere Formiguera. Ars bibliographica' a la Biblioteca Central Gabriel Ferrater també ha rememorat l'obra de l'artista, que Sant Cugat recordarà amb una quinzena d'activitats fins al maig de l'any vinent.

Una setantena de persones s'han aplegat al vestíbul del Teatre-Auditori per retre homenatge a Pere Formiguera, en el primer acte d'una programació orientada a donar a conèixer la seva figura i les seves creacions. Diverses personalitats de la ciutat han assistit a l'esdeveniment, que també ha comptat amb els familiars del fotògraf santcugatenc. El seu germà, Santi Formiguera, ha explicat que es tracta d'una programació polièdrica i que s'ajusta a la manera de ser de Pere Formiguera.

Santi Formiguera

Hem intentat reflectir la seva vessant polièdrica. Creiem que servirà perquè la gent es faci càrrec de qui era el Pere.

Una projecció de fotografies ha rememorat la trajectòria vital de l'artista i per recordar les seves obres i els seus models. L'alcaldessa, Mercè Conesa, ha destacat la implicació de Formiguera amb la ciutat, que també va servir d'escenari per a algunes de les seves creacions.

Mercè Conesa

La seva obra internacional surt de Sant Cugat i moltes persones de la ciutat també hi han participat.

La inauguració de l'exposició 'Pere Formiguera. Ars bibliographica', amb obres de l'artista, ha posat punt final a l'esdeveniment. La mostra consta de llibres i publicacions de l'artista i es pot veure a la Biblioteca Central Gabriel Ferrater fins al 31 de maig.

Programació
Els espais artístics i culturals de la ciutat retran el seu particular homenatge al fotògraf en la 14a edició de la Nit de l'Art, que tindrà lloc el 31 de maig. Fins a la mitjanit, els espais mostraran obres i referències a la figura de Formiguera, projectaran algunes de les seves imatges i exposaran fotografies al carrer. L'Any Formiguera també donarà peu a la creativitat amb el 1r Concurs Memorial Pere Formiguera, previst per a l'octubre vinent, i un projecte escultòric elaborat pels artistes de Taula 13. Aquesta obra es donarà a conèixer al públic l'1 de desembre.

Les escoles d'art de la ciutat se sumen a l'Any Pere Formiguera amb diverses iniciatives. D'una banda, el Taller Triangle dedicarà la seva 29a mostra als mètodes creatius i productius de l'artista. Els resultats d'aquest projecte conformaran la mostra 'Qui coneix Pere Formiguera?', que es podrà veure del 21 de maig al 20 de juny a la Casa de Cultura. D'altra banda, els alumnes i professors d'Entretallers reflexionaran sobre el significat i els conceptes de les obres de l'artista amb una exposició que s'inaugurarà el 18 de desembre i es podrà visitar fins al 18 de gener al Museu del Monestir. De la seva banda, els alumnes de fotografia de l'Escola d'Art i Disseny de Sant Cugat presentaran la mostra 'Amb els ulls clucs. Homenatge a Pere Formiguera' el 9 d'abril de l'any vinent.

Les exposicions per recordar l'artista no s'acaben aquí. Qgat Foto i Sant Cugat Photo han organitzat el cicle 'Pere Formiguera. Homenatge', que consta de tres mostres diferents. La primera porta per nom 'Amics i companys' i s'inaugurarà el 10 de desembre. El 23 de gener tindrà lloc una taula rodona amb fotògrafs com Joan Fontcuberta, Manel Úbeda i Rafael Navarro. Cinc dies després, es presentarà una altra exposició amb fotografia d'autor a Sant Cugat. L'última mostra del cicle serà una exposició de fotògrafs de la ciutat i càmeres antigues que s'obrirà al públic el 18 de març.

El Museu del Monestir serà l'escenari de la mostra 'Pere Formiguera. Ars Photographica', un recull de les seves obres més importants que es podrà visitar del 21 de gener al 9 de maig de l'any vinent. A més, Sant Cugat també acollirà les exposicions 'Un llegat ocult. La col·lecció de Formiguera' i 'El Sant Cugat de Pere Formiguera'. La primera recull fotografies d'autors universals que Formiguera i el seu germà van adquirir al llarg de la seva vida, mentre que la segona està formada per la sèrie 'El passeig solitari' que retrata espais i carrers de Sant Cugat. Ambdues exposicions s'inauguraran el 9 d'octubre.

Finalment, el vestíbul de l'Ajuntament acollirà, a partir del 5 de març, una selecció de les exposicions de Formiguera com a curador que formaran la mostra 'Pere Formiguera. Comissariats i col·laboracions'.També es posarà en marxa la Ruta Formiguera, que recorrerà els espais vivencials de l'artista i les exposicions de l'Any Formiguera a partir de finals d'aquest any. La cloenda de l'Any Formiguera tindrà lloc el 12 de maig a les nou del vespre al Teatre-Auditori.
about author

Comenta-ho a Facebook

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.