Carta del personal d'infermeria de l'HGC al conseller de Salut, Toni Comín


  • Comparteix:

Professionals infermers de l'Hospital General de Catalunya volem deixar palès el nostre total desacord amb la decisió del conseller Comín i el director del CatSalut, David Elvira, en relació amb l'expulsió del Sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (SISCAT) de l'Hospital General de Catalunya (HGC), centre hospitalari d'alt nivell situat a la ciutat de Sant Cugat del Vallès, efectuada ahir en el Consell d'Administració del Servei Català de la Salut.

Hi estem en desacord i ens dol profundament aquesta decisió perquè els professionals d'aquest hospital hem viscut durant molts anys en la corda fluixa tremolant el dia a dia pels nostres llocs de treball. Des que aquest grup ens va salvar del tancament, de l'atur i d'un futur ben negre, i continua estant aquí, hem pogut desenvolupar les nostres carreres professionals i personals. 15 anys de tranquil·litat i estabilitat que vostè ha trencat ahir amb el seu vot.

Conseller, tant l'HGC com el Sagrat Cor, la Clínica del Vallès i, fins i tot, la Clínica del Pilar han estat salvats 'in extremis' per aquest grup a petició dels diferents governs de la Generalitat que veien perillar milers de llocs de treball i el futur d'un bon nombre de catalans, de treballadors, així com l'assistència de milers de pacients. S'ha plantejat, conseller, qui salvarà algú a petició del govern amb aquest precedent que ha creat? Quina seguretat jurídica tindran les empreses arran d'aquesta decisió que vostè va prendre ahir? Ha pensat què passarà amb els centenars de catalans que vostè, amb el seu vot d'ahir, va posar al carrer? Conseller, ha pensat en totes les conseqüències?

Desballestar un model que ha estat exemplar no es pot entendre des de cap de les vessants. L'excel·lència del model sanitari del nostre país ha estat possible gràcies al binomi entre la sanitat pública i la sanitat privada, en què ambdues han funcionat des dels inicis dels governs de la Generalitat amb una gestió diferenciada. No cal dir que l'actual sistema públic sanitari no seria el que és sense l'existència del sistema privat i que, sense ell, tot allò que defensa, senyor Comín, com ara la reducció de les llistes d'espera, seria difícilment practicable.

El sistema que rebutja el nostre conseller és el privat i ha estat focalitzat exclusivament en el nostre grup hospitalari. Aturar-se en el concepte 'ànim de lucre' i no pensar en la salut dels catalans és donar una perspectiva molt pobra a aquesta qüestió cabdal. La salut no és exclusiva d'uns tal com reflecteix la Constitució, la salut sigui pública o privada busca un objectiu comú: el benestar de les persones. Els professionals que treballem en aquest àmbit no som diferents als altres, tot el contrari: busquem exactament el mateix objectiu per als nostres pacients.

Conseller, les seves manifestacions sobre evitar 'les derivacions que suposin més costos que estalvi pels pressupostos' són absolutament desencertades, ja que no es produeix un sobreesforç econòmic en l'erari públic, més aviat tot el contrari. Des l'HGC gestionem amb la màxima qualitat, amb el millor servei possible i amb el rendiment econòmic més ajustat, assegurant les cures dels nostres pacients. Si parlem de cost d'efectivitat, sense cap mena de dubte aquest és un hospital molt més efectiu que d'altres de la xarxa pública, a més de tenir recursos per donar respostes més ràpides a escenaris com ara el PIUC. Té resolt, Conseller, què farà quan es saturin les urgències dels hospitals de la xarxa, quelcom que passa sovint, i no tingui on ingressar als pacients? Ha pensat en el servei que donarà?

Com ho farà, conseller, per evitar un sobrecost a la sanitat pública si ha d'assumir la càrrega extra que avui no és possible absorbir pel propi sistema de salut? Està disposat, senyor Comín, a augmentar els recursos materials, els recursos personals, els recursos estructurals i els econòmics per portar-lo a terme? No seria millor valorar i consensuar amb les entitats privades possibles solucions a la sanitat del nostre país?

Benvolgut conseller, els professionals d'infermeria de l'HGC estem a les seves mans. Portem molts anys de la nostra vida lluitant dia a dia per ser més eficients, per donar la màxima qualitat en els nostres serveis, per estar al costat dels nostres pacients, tots per igual i sense distinció, per gestionar els recursos de forma i manera adequada, per tenir presència indiscutible en el sistema sanitari públic i privat.

Senyor Comín, les nostres cures no són diferents de les d'altres professionals del món sanitari. Si vostè fa bé els seus deures com a servidor del nostre govern, estem segurs que estalviarà costos al nostre país sense patir nous esforços econòmics.

Per això, conseller, li demanem que es replantegi l'expulsió dels nostres centres del Siscat i el trencament d'un contracte públic guanyat per concurs i en vigor fins d'aquí a un munt d'anys.

El personal d'infermeria de l'Hospital General de Catalunya



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.