1 de Maig: Declaració de la Plataforma de Pensionistes de Sant Cugat

Manifest de la Plataforma de Pensionistes de Sant Cugat amb motiu del Primer de maig


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu d'una manifestació de la Plataforma de Pensionistes de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Imatge d'arxiu d'una manifestació de la Plataforma de Pensionistes de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

1 de Maig, Dia Internacional dels Treballadors i, com cada any, és bo fer un alt, dedicar un record als qui hem deixat en el camí, redoblar el nostre compromís de majors esforços, de continuar lluitant, des d'on estiguem, en defensa dels interessos de la classe treballadora. L'1 de Maig és obrer com cada any. Defensar les pensions públiques, des d'on estem avui, també és defensar la classe treballadora.

Però aquest és un 1 de Maig especial. Estem tancats, reclosos, confinades o com li vulguem dir, per una emergència sanitària que ens impedeix compartir físicament els carrers, tocar-nos, abraçar-nos, cridar junts. Però malgrat ser un 1 de Maig especial, les reivindicacions de treballadors i treballadores no són especials; tenen, si és possible, més força moral i material.

Aquesta crisi sanitària, si una cosa ha deixat claríssimament, és que un país es paralitza quan paren els seus treballadors i treballadores; es deté la creació de riquesa social si es deté la força de treball. Ens ha deixat molt clar, que, en definitiva, la riquesa social es crea des del treball i no des del capital.

Avui més que mai som conscients que depenem, per a poder viure i sobreviure, de tots aquells treballadors i treballadores pitjor remunerats pels seus empresaris, de tots aquells que l'infal·lible 'mercat' (llegeixi's capitalisme o neoliberalisme) considera poc especialitzats, fàcilment substituïbles i que per tant la seva remuneració ha de ser-hi sota mínims. Però avui confirmem alguna cosa que ja sabíem: la seva funció està íntimament lligada a la cadena de sosteniment de la vida.

I quan afirmem això, parlem de tot el personal sanitari sense excloure ningú, tant sigui directament vinculat a les cures com a l'administració i higiene; parlem de totes les persones dedicades a la cura d'altres persones alienes o de la seva pròpia llar, a la cura de persones dependents, treball que és gairebé exclusivament femení; parlem de totes aquelles treballadores i treballadors que sostenen la nostra cadena alimentària i higiènica des dels supermercats, mercats, fruiteries, farmàcies, distribució, recol·lectors en el camp de collites d'altres, de totes aquelles persones dedicades a l'agricultura de proximitat; parlem de transportistes de mercaderies i de transportistes de persones; parlem dels recol·lectors de residus, neteja de places i carrers, la qual cosa, assegura la nostra seguretat quan sortim de casa; parlem dels que mantenen les cadenes més variades de comunicació i informació a través del seu teletreball; parlem dels qui asseguren amb el seu treball el subministrament de combustibles i recursos energètics bàsics, la llum, el gas, l'aigua. I sempre treball i més treball. Segur que ens oblidem de molts i demanem perdó.

Però volem dir que avui, ja no hi ha lloc a dubtes: la producció i la reproducció de la vida humana, el nostre valor més preuat, descansa en el treball de les persones, dels obrers i obreres, de tota mena de persona assalariada, de tots aquells que no tenen per a oferir res més que el seu bon saber i els seus braços, de tots aquells que no posseeixen capital.

Dins d'aquesta nova situació, aquest 1 de Maig ens ha de fer humanament més humils i menys superbs, i en aquest entès reivindiquem: el treball per a tots i totes; el treball i el salari digne; la distribució justa de la riquesa social i no només de l'ingrés; l'eliminació de la bretxa salarial entre el treball d'homes i dones; la defensa a ultrança del que és públic, de serveis i pensions, n'hi ha prou de fer negoci amb els serveis públics!!; la millora de l'SMI i de la prestació per desocupació; que no existeixi cap persona ni família sense recursos; el cessament de les retallades i la devolució en serveis públics retallats i en salaris no pagats; la defensa decidida del teixit de treballadors/es autònoms i petits empresaris, bàsics en la creació d'una xarxa socioeconòmica de proximitat i eliminació dels falsos autònoms; la fi de totes les polítiques neoliberals que han demostrat en aquesta crisi el seu més rotund fracàs; reivindiquem la necessitat històrica d'un model social i econòmic alternatiu a l'actual, que garanteixi la continuïtat de la vida, cuidi el medi ambient, no malbarati els recursos, en fi, una organització social que cobreixi les nostres necessitats austerament.

Aquest 2020 no tenim carrer. Fem de cada casa una plaça, de cada ment un baluard en la defensa dels de baix, units.

Visca l'1 de maig!

Visca la classe treballadora, sempre!!

PLATAFORMA DE PENSIONISTES DE SANT CUGAT



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.