Preocupació per les mesures adoptades a l'Escola Municipal de Música


  • Comparteix:

Imatge de l'Escola Municipal de Música de Sant Cugat / Foto: Ajuntament

Imatge de l'Escola Municipal de Música de Sant Cugat / Foto: Ajuntament

El diumenge 1 de novembre de 2020 es va comunicar a les famílies de l'Escola Municipal de Música Victòria dels Àngels que, a excepció dels alumnes de grau professional, s'anul·laven totes les classes de música. Dins del concepte de classes de música s'inclouen les classes d'instrument individual i grupal, les corals, les classes de llenguatge i de cos, entre d'altres. Avui dilluns 2 de novembre de 2020, s'ha confirmat a les famílies que es denega l'opció de la realització de classes online i s'ha comunicat que s'enviaran tasques per fer a casa.

Davant d'aquestes mesures, no es pot evitar sentir molt desconcert. Davant del desconcert, penso que l'expressió d'idees, de manera ordenada i respectuosa, és una bona manera per intentar canviar algunes coses.

En primer lloc, voldria remarcar que sóc conscient que aquesta decisió no l'ha pres l'Escola de Música, sinó que són decisions que es mouen en estaments superiors. No obstant, crec que caldria lluitar i traslladar a aquests nivells superiors del Departament d'Educació que no sembla lògic que s'interrompi la normalitat de les classes d'un organisme municipal formatiu. Si tenim en compte, per exemple, les Escoles Oficials d'Idiomes, aquestes poden seguir les seves activitats. No s'acaba d'entendre perquè algunes institucions poden seguir i d'altres no. De fet, anant més enllà, considero que les activitats formatives com a tal, públiques o privades, haurien de poder seguir-se mantenint de manera presencial, amb les mesures adoptades i implementades correctament a tots els àmbits fins ara. Aquesta situació que vivim ja no es tracta d'adaptar-se per tres mesos, sinó que va per llarg, i s'hauria de poder garantir la formació integral de les futures generacions.

Centrant-nos ja en l'Escola de Música de la nostra ciutat, que tots estem tant orgullosos de tenir, em sorprèn que, en el context actual on som conscients que la pandèmia va per llarg, l'Escola no hagi pres encara mesures tant bàsiques com proveir-se de connectivitat wifi a totes les aules del centre per poder, no només facilitar l'enviament de materials musicals als seus alumnes, sinó també per fer classes online. Durant els durs mesos de març fins a juny, es van oferir classes online des de les llars dels professors d'instrument i voldria subratllar la bona predisposició demostrada per part de la majoria dels docents. Així doncs, a les alçades actuals, no només no hem anat endavant, sinó que hem anat enrere. No tenim classes online de llenguatge i altres, sinó que ara tampoc s'ha permès rebre les classes d'instrument. Sembla que una de les explicacions seria que es prioritzen les classes als alumnes de Grau Professional i els professors han d'estar presencials a l'Escola, fet totalment comprensible. Llavors sembla raonable pensar que des de l'Escola, els docents també podrien impartir aquestes classes online als alumnes que no fan el Grau Professional, durant el seu horari. Doncs no, resulta que l'Escola no té connectivitat i no es poden realitzar.

Aquest punt és realment sorprenent. Per anar més enllà, jo diria que el fet que l'Escola Municipal de Música de Sant Cugat de Vallès no pugui realitzar classes de música online a tots els nivells per falta de connectivitat és absolutament inadmissible.

Seguint el punt anterior, i anant una mica més enllà, em sorprèn també que es pugui concebre una educació musical a través de l'enviament de tasques i treballs musicals. No es pot assumir que recaigui en les famílies el treball d'aquestes propostes, tenint en compte que part d'aquestes famílies no disposa del temps ni la formació musical per poder-ho fer, motiu fonamental pel qual aquestes famílies han contractat aquest servei, precisament per acostar als fills la formació musical que ells no poden donar. A banda del fet, és clar, que aquesta formació, sobretot a les edats més infantils, hauria de ser del caire vivencial i dinàmic, i això no és substituïble per tasques a domicili.

Per anar acabant, i sent aquest últim punt més aviat una reflexió més profunda i de caire general, crec que és un error no garantir les activitats formatives en general. Davant del primer brot d'aquesta pandèmia, que ens va agafar a tots per sorpresa, totes les actituds i respostes que es van generar podien ser comprensibles a tots els nivells. Però ara ens trobem davant d'una altra pantalla de moltes que en vindran en aquesta pel·lícula de la pandèmia que ens ha tocat viure.

Crec que no ens hauríem de conformar amb la parada de les activitats ni acceptar les solucions mediocres. Davant la pandèmia, les respostes que els països on vivim puguin donar marcaran una diferència. Podem prescindir de l'oci i repensar maneres de gaudir del temps lliure, però prescindir de la formació de qualitat crec que és un error. Garantir la formació de les futures generacions, a nivells públics i privats, a nivells escolars i extraescolars, és la millor aposta que podem fer per al futur. No hi ha dubte que per fer-ho, la millor via seria seguir l'educació presencial que s'havia reiniciat aquest setembre i que, amb les mesures sanitàries que s'havien proposat, permetien la formació reglada, en aquest cas musical, per la que moltes famílies aposten.

Deixant a banda el tema de les quotes, que òbviament també pot ser motiu de preocupació en no rebre els serveis contractats, crec que la reflexió va molt més enllà. S'entén que aquesta és una situació difícil per a tothom i com a treballadora sanitària que sóc no caldria ni esmentar la importància que poden tenir algunes mesures de distanciament social per evitar el col·lapse sanitari, però no crec que sigui correcta ni beneficiosa l'aturada general i la no priorització de qualsevol servei formatiu. Entre ells, s'hi troba l'ensenyament musical que moltes famílies considerem com a element fonamental per a l'educació i desenvolupament dels nostres fills com a persones integrals. Personalment m'agradaria que la nostra ciutat i el nostre país vetllés perquè pogués ser així.

Demanaria a l'Escola de Música de la nostra ciutat, a totes les Escoles de Música del país i a tots els estaments que puguin fer-hi alguna cosa, que aquestes reflexions es traslladin en cadena fins als departaments superiors per tal que aturem una mica l'accelerador de mesures restrictives i posem en relleu la formació, sempre amb les mesures sanitàries més adequades.

A la nostra Escola i Ajuntament de la ciutat, demanaria que es puguin adoptar mesures urgents per poder mantenir l'educació musical de qualitat contractada, tenint en compte que podria ser probable que les normes de contenció decretades per la Generalitat s'estenguin més allà de quinze dies.

ARIANA CORNET





  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.