Cartes dels lectors

Carta oberta de SOS Bosc de Volpelleres al tinent d'alcaldia Francesc Duch


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu del parc del Bosc de Volpelleres / Foto: Google Maps

Imatge d'arxiu del parc del Bosc de Volpelleres / Foto: Google Maps

Benvolgut Sr. Francesc Duch, ens adrecem a vostè per transmetre la nostra resposta al missatge electrònic que ens va enviar el 26 de març a la nostra plataforma SOS Bosc de Volpelleres i que el seu contingut va ser publicat al 'TOT Sant Cugat' del mateix dia, a la secció d'opinió.

Primer de tot, voldríem aclarir que en el manifest 'Aturem la destrucció del bosc de Volpelleres', llegit al ple de l'Ajuntament el 15 de març i al que s'han adherit més de 20 entitats, no hem detectat cap error ni ambigüitat que doni peu a malentesos. En canvi sí que veiem que el seu missatge indueix a confusió negant o minimitzant les irreparables conseqüències de la modificació aprovada per tal de construir l'edifici de l'escola La Mirada al mig del bosc de Volpelleres, en lloc de la ubicació prèviament assignada al cantó de l'INS Leonardo. Aquesta modificació s'ha fet sense implicar associacions veïnals, ni plataformes ciutadanes, contràriament al previst segons la moció institucional sobre la protecció del bosc de Volpelleres aprovada pel ple de l'Ajuntament del 19 de juny de 2017.

Respecte als camps de conreus a la zona del bosc, fa més de 40 anys que es van abandonar, tal com es pot comprovar a les fotos aèries de l'Informe Ambiental d'aquest Ajuntament i aquestes terres, de forma natural, van donar relleu a la continuïtat del bosc de ribera, gràcies a la seva gran riquesa en matèria orgànica i irrigació per les rieres superficials longitudinals i transversals i capa freàtica molt poc profunda. Així doncs, el bosc mediterrani actual, continuïtat del de ribera, va anar formant-se amb l'aparició de nous arbres al voltant d'alzines, roures i pins singulars de dos, tres i quatre peus molt més antics.

Segons el segon informe ambiental de l'Ajuntament de Sant Cugat la superfície de l'edifici amb el pati és d'uns 7.000 metres quadrats, als quals se li ha d'afegir una franja de seguretat contra incendis de 25 metres d'amplada tot al voltant, que suposa uns 8.000 metres quadrats. En total són prop de 15.000 metres quadrats, que representa l'afectació del 14% del bosc, ja que la seva superfície actual és de 104.000 metres quadrats un cop ja descomptats l'INS Leonardo, el camí pavimentat i les àrees ja desnaturalitzades.

No hi ha cap informe tècnic amb l'avaluació d'una ubicació alternativa perquè l'Ajuntament considera el bosc sòl urbà no sotmès a avaluació ambiental, contràriament al que demana l'informe de l'Oficina Territorial d'Acció i Avaluació Ambiental (OTAAA). Hi ha ubicacions alternatives i seria important aprofitar la creativitat de la facultat d'arquitectura, sensible a la protecció del medi ambient, per fer i aprovar ràpidament un projecte on tothom hi guanyi.

La legislació de Protecció Civil actual també estava vigent quan l'INS Leonardo es va construir, però el requisit de cobriment de la via de ferrocarrils de Renfe en un termini de 15 anys va permetre la seva construcció. L'Ajuntament actual, sense donar-hi publicitat ni debatre-ho, va aprovar el desistiment del cobriment de la via, al mateix edicte de juny del 2020 en el que va aprovar posar l'edifici al mig del bosc. Un acord de l'Ajuntament amb Protecció Civil per cobriment o apantallament de la via és necessari per a tota la resta d'escoles i altres equipaments i habitatges que comparteixen el mateix risc i permetria la construcció de l'escola la Mirada a la parcel·la prevista al costat de l'INS Leonardo. No obstant això, el risc està per sota del límit de la Unió Europea (UE) d'un entre un milió i això sense comptar amb què els vagons cisterna amb mercaderies perilloses només circulen de nit, fora de l'horari escolar. De fet, la pèrdua dels beneficis ecosistèmics pel que fa a salut ja suposa un risc superior.

No entenem que es menyspreï salvar el bosc de Volpelleres, quan l'Ajuntament ha anunciat "a bombo i plateret" la seva inversió (2,8 milions d'euros) per salvar una petita part (1,8%) dels terrenys en disputa de la Torre Negra. Destinar terres del bosc que abans van ser conreus per edificar, en lloc de protegir-les pel seu valor ecosistèmic crea un precedent en contra de l'Ajuntament i de tots els ciutadans que estem intentant reivindicar espais naturals perquè l'informe ambiental de l'Ajuntament diu literalment que "el bosc de Volpelleres, malgrat la seva ubicació urbana, és en realitat un fragment de bosc amb característiques molt similars a les del parc natural de la Serra de Collserola".

Compartim la idoneïtat de tenir l'escola enmig del barri on es pugui anar caminant, tant com que es pugui anar caminant a fer activitats al bosc, però en cap cas considerem acceptable situar l'edifici de l'escola enmig del bosc del qual volen gaudir. No cal dir que no seria molt pedagògic. No seria un model educatiu positiu i menys en una situació d'emergència climàtica i de pèrdua d'una biodiversitat cada cop més necessària per lluitar contra plagues i, fins i tot malalties, com s'ha demostrat amb la Covid-19.

Si no volen que es perdi la qualitat del bosc, demanem protegir la via de ferrocarril de Renfe i tornar a la ubicació inicial, ja degradada per la terra compactada i escàs arbrat, o una altra alternativa, i preservar la resta d'espais per protegir la seva integritat. L'edifici enmig del bosc no permetrà el gaudi de les 10.000 persones del barri de Volpelleres i dels santcugatencs en general, ja que ocuparia una gran part de la zona transitable i també provocaria la seva fragmentació, reduint significativament l'amplada del bosc i limitant les funcions ecosistèmiques de connectivitat de la fauna. 'Estirar el bosc com un xiclet' causaria la seva desaparició a curt termini i així ho entén l'informe desfavorable de l'OTAAA a la ubicació actual.

Per finalitzar, estem d'acord amb l'afirmació que són compatibles escola i bosc, mentre un no destrueixi l'altre. Per això demanem tornar a la ubicació inicial al costat de l'INS, considerant les mesures adients que permetin un informe favorable de Protecció Civil.

Cordialment,

SOS BOSC VOLPELLERES



Comenta-ho a Facebook

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.