La representativitat política territorial a Sant Cugat


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu del centre de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Imatge d'arxiu del centre de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

És una realitat que Sant Cugat del Vallès ja no és un poble tot i que hi hagi nostàlgics que pretenguin lluir un suposat pedigrí santcugatenc que ens allunya del que som avui i cap al que indefectiblement arribarem a ser, una ciutat cosmopolita de l'àrea metropolitana de Barcelona. Sant Cugat del Vallès s'assembla més i cada vegada més a un districte de Barcelona que no pas a un poblet a 10 quilòmetres de la capital catalana.

Això, juntament a la cada vegada més població que decideix establir la seva residència i projecte de vida a Sant Cugat, ens ha de fer replantejar qüestions de representació territorial dins la pròpia ciutat que fins ara potser ningú es planteja.

S'han fet esforços per descentralitzar la gestió de la participació creant els consells de barri així com els processos participatius, però, cal anar més enllà al meu parer. Es tracta que tots els consells de barri de la ciutat puguin dir que tenen com a president/a un regidor/a que viu al barri, encara que no sigui de l'opció política que ha votat.

El fet de poder tenir un representant polític del consell plenari de la ciutat com a màxim representant polític del consell de barri i que resideix al barri facilita el vincle entre el veïnat i els problemes reals a resoldre en aquell territori, les problemàtiques viscudes no són el mateix que les gestionades des del despatx o fent una volteta amb un representant veïnal.

Cal tenir un consell municipal amb representativitat territorial àmplia on puguem dir que tenim un regidor/a de cada barri i uns consells de barri presidits per un regidor/a que viu al barri, amb consellers/res de cada opció política residents a cada barri a banda del que ja disposa l'actual text refós del reglament de participació ciutadana de l'any 2017.

Sant Cugat del Vallès ja no és un poble i, per tant, cal emmirallar-se amb altres models de participació i representativitat política territorial a la ciutat i als barris.

Dels 25 regidors/res que actualment hi ha al consell municipal hem d'assolir representativitat de tots els barris tenint en compte els barris, no l'àmbit territorial del consell de barri que és més ampli i abraça més d'un barri. On viuen els 25 regidors/res actuals? Al meu barri, Volpelleres, que pertany al consell de barri centre est, si no vaig errat, no viu cap regidor/a, un altre repte per a totes i tots els/les volpellerencs/ques per les properes eleccions municipals de maig de 2023.

Si veritablement es vol governar amb proximitat i atenent la realitat de cada barri i el seu veïnat, cal seguir ampliant, millorant i adequant l'actual text refós del reglament de participació ciutadana de l'any 2017.

JOAN CARLES DE BLAS



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.