Tatxan! Aquí teniu un CUAP a Sant Cugat!


  • Comparteix:

Exterior del CUAP / Foto: Premsa Ajuntament

Exterior del CUAP / Foto: Premsa Ajuntament

Gairebé un rodolí. Comencem una nova setmana de creixement pandèmic amb una notícia a bombo i plateret que ha sorprès a la ciutadania: Sant Cugat tindrà un nou equipament, un CUAP, annex al CAP La Mina. A la roda de premsa s'explica per sobre quins guanys representa aquest servei per la població. Queda clar que les proves complementàries més bàsiques, Radiologia i Laboratori, no tindran limitacions de dies ni horaris, que hi haurà una àrea d'observació, però la funcionalitat de l'equipament, que va ser tractada per la Sra. Budó, curiosament la personalitat més allunyada de la ciutat de les que participaven a l'acte, queda francament tèrbola. Conceptes com salut comunitària, seguiment de patologia crònica, s'utilitzen de forma frívola, perquè toca, perquè és el que està demanant la ciutadania, sense fer una aproximació a quin paper tindrà aquest nou equipament en aquests dos aspectes de la promoció i atenció a la salut.

Evidentment des de Marea Blanca Sant Cugat (MBSC) manifestem la nostra satisfacció per aquest nou equipament, però constatem un cop més la distància creixent que hi ha entre les administracions i Mútua com a entitat gestora, per una banda, i la ciutadania per una altra.

Tenim unes reivindicacions bàsiques (reobertura total dels consultoris tancats des de fa gairebé dos anys, augment de la presencialitat, recuperar els professionals de referència, disminuir de forma dràstica les llistes d'espera a primària i hospitals...) per les que vam sortir al carrer el diumenge 12 de desembre a tota Espanya, que no tenen res a veure, d'entrada, amb el nou equipament, a les que no s'ha donat resposta en 21 mesos, i que creiem són prioritàries.

Malgrat es continua parlant de participació ciutadana i dels professionals de primera línia en la gestió sanitària, a tots nivells i arreu, la nostra proposta de Taula de Salut, acceptada per totes les parts interessades, està aparcada des de fa més de set mesos, després d'esperar un any a que es convoqués la primera reunió. Motiu: les successives onades pandèmiques, com si aquest argument no hagués d'anar a favor d'establir aquest punt de trobada.

Pensem que també per la posta en funcionament del CUAP calia un debat previ amb la ciutadania, calia que aquesta Taula estigués funcionat. No ens val el refrany "A caball donat, no li miris lo dentat".

No volem ser desagraïdes, benvingut el CUAP, celebrem l'augment de resolució del nostre Equip d'Atenció Primària, però no és una prioritat sentida per la ciutadana. Les que sí ho són, i hem posat reiteradament sobre la taula, es mantenen a la cua i no milloraran, d'entrada, amb el nou servei.

ASSUN REYES és membre de Marea Blanca



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.