Sí a l'escola La Mirada, sí a la natura


  • Comparteix:

Imatge de com serà l'exterior de la nova escola La Mirada, al Bosc de Volpelleres / Foto: Ajuntament

Imatge de com serà l'exterior de la nova escola La Mirada, al Bosc de Volpelleres / Foto: Ajuntament

La construcció de l'edifici de l'escola La Mirada, actualment aturada per una denúncia d'ADENC i SOSBOSC Volpelleres, ha suscitat nombroses opinions polaritzades: sembla que si defenses l'escola estàs en contra el bosc i si defenses el bosc estàs en contra de l'escola, quan en realitat son entorns que no s'exclouen i poden conviure en harmonia.

Des de les entitats ecologistes es menciona reiteradament destrucció d'un bosc; és evident que l'afectació zero no existeix, però aquí el dilema no seria escola versus bosc, sinó si l'afectació d'una part del bosc es veu compensada pels beneficis que comporta construir-hi l'escola. Segons els documents oficials, l'afectació seria de 0.8 hectàrees, de les quals 0.3 serien edifici (el 3% del total del parc) i la resta pati amb arbrat. En total es talarien 40 pins, però es trasplantarien 115 arbres i se'n plantarien 480 de nous. Per tant, el benefici net són 440 arbres. També es requalificaria una hectàrea actualment d'equipaments com a no urbanitzable.

Cal tenir també en consideració que el projecte de La Mirada no és un edifici convencional de formigó sinó que en el disseny es va fomentar la integració de l'edifici amb l'entorn i els criteris de sostenibilitat. La natura, en aquest cas el bosc de Volpelleres, penetra a l'interior de l'edifici i del projecte educatiu. Aquesta visió integradora de l'edifici no hauria de generar el dilema d'escola versus natura, ja que el bosc forma part de l'escola i no s'entén l'escola sense el bosc.

És una llàstima que estigui aturada la seva construcció ja que es tracta d'un projecte que podria convertir-se en referent tant per Sant Cugat com per a tot el país. No es prioritza una escola per sobre de la natura sinó que l'objectiu és que aquesta hi quedi integrada. SÍ A L'ESCOLA, SÍ A LA NATURA, SI A L'ESCOLA A LA NATURA.

Núria Galofré és membre de SOS La Mirada



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.