6 anys de la mort de Pere Formiguera


  • Comparteix:

El 9 de maig de 2013 desapareixia als 61 anys el fotògraf, escriptor, historiador, col·leccionista i comissari d'exposicions santcugatenc Pere Formiguera.

Premi Extraordinari Ciutat de Sant Cugat 2010, Formiguera havia exposat a diversos museus d'arreu del món, com ara el Museum of Modern Art (MoMA) novaiorquès. Poc abans de la seva mort també havia publicat 'HOP', una novel·la que mostra la vida d'un advocat de prestigi que perd la seva família i lluita per retrobar-se a si mateix.

Nascut a Barcelona el 1952, Formiguera va començar a retratar amb una càmera amb 17 anys i ja exposava amb 22. Els seus inicis van ser amb Joan Fontcuberta i després es va convertir en el fundador del ja desaparegut Grup Alabern, que reunia fotògrafs avantguardistes amb l'objectiu de reivindicar la fotografia d'autor com a expressió artística. També va formar part de la Fundació Joan Miró i del consell assessor del Museu Nacional d'Art de Catalunya.

Personalitats del món cultural santcugatenc van lamentar profundament la seva mort. Els galeristes Lluís Ribas i Josep Canals asseguraven llavors que la vida cultural local no 'seria la mateixa' sense Formiguera, del qual van subratllar la seva capacitat d'aproximació a l'ésser humà des de l'òptica del pas del temps. Qui també va lamentar 'la gran pèrdua' i va lloar l'artista va ser l'exalcaldessa Mercè Conesa, i assegurava que deixava 'un buit en la renovació del llenguatge fotogràfic i artístic'.

Des de llavors, han estat diversos els homenatges que s'han fet per l'artista. Un dels més destacats va ser l'Any Pere Formiguera, que se celebraria un any després de la seva mort i en el que Sant Cugat organitzaria una quinzena d'activitats per posar en valor la seva figura i obra.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.