Dr. Jordi Jiménez: 'És funció de tots intentar evitar que un problema de salut es converteixi en un problema sanitari'

El director d'Àptima Centre Clínic i metge del CAP Valldoreix assegura que el quadro del CoVid-19 és el mateix que el d'una grip


  • Comparteix:

Jordi Jiménez és director d'Àptima / Foto: Cedida

Jordi Jiménez és director d'Àptima / Foto: Cedida

El doctor Jordi Jiménez, director d'Àptima Centre Clínic, aclareix dubtes bàsics sobre els riscos de la malaltia causada pel nou coronavirus. En una entrevista a Cugat Mèdia, Jiménez, metge al CAP Valldoreix, fa una crida a la calma i a la responsabilitat col·lectiva.

ESCOLTA-HO

Quins són els símptomes del CoVid-19?
Bàsicament són símptomes respiratoris. El que hem vist és que el 90% dels pacients presenten febre, tos i en menys ocasions però amb freqüència alta, sensació d'ofec.

Com es transmet?
Via aèria i per les gotetes que surten quan tossim. Molt important, si hem de tossir, agafem un mocador de paper o tossim al colze. Importantíssim també rentar-nos les mans amb freqüència, ja sigui amb aigua i sabó o solució alcohòlica al 80%.

Quina és la població de risc?
En principi, tots som candidats de ser afectats. Sí que les persones més grans, els fumadors i aquells amb patologies acompanyants tenen més riscos. Per contra, és una malaltia que es comporta en el 80% de les persones de forma benigna i el quadro és com una grip.

Fins a quin punt ens hem de preocupar?
Com es tracta d'una malaltia nova de la qual no tenim encara gaire informació, és funció de tots intentar evitar que un problema de salut es converteixi en un problema sanitari o social. Primer hem de prendre precaucions: higiene de mans, no viatjar a la zona de risc, evitar aglomeracions. Si notem els símptomes, abans d'anar a un centre sanitari el que està recomanant el Departament de Salut és trucar al 061.

Quina responsabilitat individual tenim en la propagació?
Tots hem d'ajudar una mica, hem d'evitar que es propagui i com? Essent conscients que es propaga per la via respiratòria fàcilment. Si estem amb aquests símptomes, fem un autoaïllament i truquem al 061.

Quan ha d'anar algú al CAP o trucar al 061?
En principi des del Ministeri de Salut i Departament de Salut si un està amb una malaltia respiratòria i no té febre pot acudir al centre però si detectem la simptomatologia de febre, tos i ofec és molt important que ens quedem a casa. Ens prenem els mateixos analgèsics que un refredat i esperar que el 061 ens indiqui. La responsabilitat és fer aquesta contenció i evitar contagiar a altres persones.

És més greu o menys que la grip?
A nivell respiratori és un quadre semblant al de la grip però a nivell de mortalitat mentre que el de la grip és de 0,1%, sembla que la del CoVid-19 és de l'1%, un pèl més alta.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.