Carlos Mota, pediatre del Centre Can Mora de Sant Cugat: 'La patologia en els infants és molt més lleu, però poden actuar com a transmissors'

El doctor Carlos Mota, del Centre Sanitari Can Mora, fa una crida a la calma si les criatures no presenten cap símptoma de la malaltia


  • Comparteix:

És normal que les mares i pares tinguin dubtes sobre com pot afectar el coronavirus a la canalla / Foto: Cedida

És normal que les mares i pares tinguin dubtes sobre com pot afectar el coronavirus a la canalla / Foto: Cedida

El doctor Carlos Mota del Centre Sanitari Can Mora ha resolt alguns dubtes comuns que sorgeixen sobre el coronavirus i els infants al magazín de ràdio 'Sant Cugat a fons'. El pediatre ha fet una crida a la calma i a la normalitat, sempre que les criatures no presentin tots els símptomes del Covid19: febre, tos seca i malestar. Si és així, es pot visitar el nen o la nena al centre, que es manté obert per a les urgències en un horari especial de vuit del matí a dues del migdia i de dos quarts de tres a dos de nou de la nit.

ESCOLTA-HO


Els dubtes majors sorgeixen amb quadres de constipats?
Correcte, és quan més pot despistar als pares. Si clínicament la criatura està bé, s'ha de fer un tractament des de casa com un refredat normal i corrent. Si té febre i símptomes respiratoris (mucositat i tos), en principi presenta un quadre de constipat. Si hi ha febre però a més la tos és seca, no hi ha mucositat i sent malestar, és més probable que presenti la malaltia i s'hauria de valorar. Si no hi ha febre, a priori, no cal preocupar-se.

Hi ha més risc en el cas dels nens?
La patologia en el nen és molt més lleu que en l'adult, però també es poden contagiar i poden ser transmissors. És important que no es quedin amb les persones grans, que són col·lectius de risc. En aquest sentit, amb la grip nosaltres també vacunem els nens que conviuen amb els avis, per exemple. L'única forma real de no contagiar-se és evitar el contagi.

I els nadons?
S'ha d'anar molt amb compte amb els nounats, però igual que sempre. Quedarien prohibides totes les visites de persones que podrien estar malaltes o que ja ho estan.

Els pares ara es preocupen més del compte?
En pediatria qualsevol cosa preocupa, però per això estem nosaltres i també el canal Salut de la Generalitat en cas de dubte. Les paraules clau són febre, tos seca i afectació general. Cal dir també que les patologies de sempre continuen existint malgrat aquest episodi de coronavirus. Les amigdalitis, otitis i gastroenteritis no han desaparegut.


Carlos Mota

La gent té, sobretot, dubtes sobre quadres catarrals. Pregunten què han de fer. Si només és un refredat no s'ha de fer res, però s'han de mirar tots els símptomes.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.