Laura F. Daunas (psicòloga): 'Conèixer el cicle menstrual millora el teu benestar i la relació amb els altres'

Cugat Mèdia parla amb una psicòloga de la Floresta especialitzada en la intervenció amb perspectiva de gènere i el cicle menstrual, entre altres


  • Comparteix:

Laura F. Dauna / Foto: Cedida

Laura F. Dauna / Foto: Cedida

La Laura Febrer Daunas viu a la Floresta, és graduada en psicologia i està especialitzada en la intervenció amb perspectiva de gènere, les violències masclistes, el cicle menstrual i les sexualitats. Fa més de quatre anys que forma part de l'equip de SEXus, un programa de sensibilització i acompanyament en la sexualitat que ofereix informació objectiva, promou l'autonomia i facilita la presa de decisions respecte a la vida sexual. De forma individual, ha desenvolupat el projecte Som-Riu, un espai d'acompanyament holístic i d'assessorament.

ESCOLTA-HO

Explica'm a què et dediques d'una forma col·loquial.
Per un costat, treballo a SEXus, que és un projecte on donem informació i assessorament sobre sexualitat. Fem tallers en espais segurs i lliures de prejudicis, per a adolescents i joves, sobre sexualitats. Dic "sexualitats", en plural, perquè no només parlem de sexe, també parlem de les emocions, del coneixement del propi cos, de la gestió de límits i riscos, dels plaers, de les violències... D'altra banda, també fem campanyes de sensibilització i visibilització de temes d'interès, en espais públics, d'oci nocturn i diürn. I, finalment, fem formacions a professorat o a persones que es dediquen a acompanyar i a intervenir en adolescències i joventut.

Al marge d'això, tinc el meu projecte personal, Som-Riu, on acompanyo les persones amb una mirada holística i des de la base de la psicologia. També estic especialitzada en el cicle menstrual i acompanyo les persones en el seu creixement personal a partir del coneixement del seu propi cicle.

Què t'ha portat fins aquí, en l'àmbit professional?
Qualsevol persona que es dediqui a aquests temes és perquè ha viscut coses determinades. En el meu cas, hi ha moltes vivències que m'han portat aquí com, per exemple, violències en l'àmbit de la sexualitat i en l'àmbit de les relacions. M'hauria agradat molt que a la meva escola m'haguessin fet tallers com els que nosaltres fem, perquè potser d'aquesta manera m'hagués evitat viure situacions de violències i potser hauria viscut, des d'un inici, la sexualitat des del plaer.

Quines són les principals pors i preocupacions del jovent respecte a la seva sexualitat?
Moltes de les preguntes que ens fan avui són les que jo tenia en el seu moment, i això ens diu que, tot i la sobreinformació, les pors i les preocupacions segueixen sent les mateixes. Així que potser hi ha alguna cosa que està fallant. Segueixen preguntant, per exemple, si "la primera vegada" fa mal, donant per fet que la primera vegada és la penetració heterosexual d'un penis a una vagina. També pregunten sobre com gestionar la gelosia en la parella. Un altre tema que apareix és el del coneixement del propi cos.

Hi ha molta informació, però se segueixen sense treballar tots aquests temes de sexualitat des d'una perspectiva integral, ni a les escoles, ni en l'àmbit educatiu. Se segueixen fent tallers puntuals, però no es treballa d'una forma transversal, integral i continuada. Sí que saben molt de teoria, sobre les pràctiques sexuals, sobre la diversitat sexual afectiva i de gènere, però després, el tema de la connexió amb el propi cos i les emocions, això encara preocupa i es necessita abordar.

Amb la família se'n parla més obertament, del sexe, avui?
Als tallers observem que, comparat amb anys enrere, sí, o almenys s'intenta. Però també hi segueix havent molt tabú. En l'adolescència veiem un canvi molt fort, hi ha molt interès i es poden parlar les coses, però en les persones adultes encara hi ha molt tabú i dificultat a l'hora de gestionar aquests temes amb els joves. Les famílies, a vegades, es perden una mica, no entenen les diversitats sexuals afectives, els noms que hi ha, les relacions poliamoroses... Se'n parla més, però encara falta molt camí.

Com ha afectat el confinament als joves? N'heu parlat als tallers?
Sí, ho hem parlat i creiem que ha afectat molt. A l'adolescència relacionar-te amb el teu grup d'iguals és molt important, ja que la construcció de la identitat passa en gran part per aquí. El confinament els ha fet quedar a casa, allunyant-los dels seus iguals i promovent encara més les relacions a través de les xarxes socials. S'han perdut moltes experiències afectives, sexuals, moments de compartir i de suport emocional. S'ha intentat viure a través de les xarxes, però sabem que no és el mateix que en persona. I també hem vist que s'han donat moltes violències familiars. També s'han vulnerat drets sexuals, perquè, a causa de la pandèmia, s'han restringit o redirigit alguns serveis de salut en relació amb la sexualitat. La Covid-19 va passar a ser prioritària i es va deixar en segon pla l'accés a l'atenció en salut sexual, malalties de transmissió sexual, avortaments, etcètera. És un fet que volia destacar.

Passem al teu projecte personal, Som-Riu. Per què és tan important conèixer el cicle menstrual?
Perquè ens afecta tant en la forma d'habitar el món com en la manera de veure'l. Influeix també en la nostra relació amb les altres persones i amb nosaltres mateixes. No només per conèixer informació sobre la fertilitat en si o els canvis físics, sinó també per tots els canvis emocionals que suposa. Som cícliques, no lineals, cosa que provoca un xoc amb la societat capitalista i patriarcal, que sembla que ens vulgui com a adolescents en fase ovulatòria, sempre 'a tope'. No es valora ni s'accepta aquesta ciclicitat per la qual a vegades estem més cap a dins i a vegades més cap a fora. Per millorar el nostre benestar i les nostres relacions és molt important reconèixer aquesta ciclicitat, acceptar-la i treure-li profit.

Què vols dir?
Si coneixes la teva ciclicitat i l'acceptes, podràs reconèixer en quins moments estàs més cap a fora i en quins estàs més cap a dins, i organitzar-te en funció d'això. Quan estàs cap a fora, tens més ganes i capacitats de compartir amb els altres, de fer activitat física, de moviment, d'interacció, etc. En canvi, quan estàs més cap a dins, potser vols fer coses més tranquil·les, estar amb tu mateixa, tens un nivell més elevat d'intuïció i d'empatia... A vegades passa que estàs en un moment més cap a dins, i potser el teu cos i la teva ment t'està demanant més tranquil·litat per poder escoltar-te, i tu el que fas és voler sortir de festa, o el que sigui, potser això et generarà frustració i malestar.

Això significa que no podem fer algunes coses durant determinats moments del mes?
No. Ho podem fer tot sempre. Però és interessant saber quina energia tenim disponible en cada moment per poder aprofitar-la. Ho podem fer tot, sí, però és important escoltar-te a tu mateixa i saber com estàs, què et demana el cos i viure d'acord amb això. Perquè això millora el teu benestar i, evidentment, la relació amb els altres. És curiós, també, que hi ha fases més valorades que altres. La fase ovulatòria o preovulatòria estan molt valorades, perquè en elles tot és cap als altres, van més d'acord amb la societat, que vol persones productives, actives, que es relacionin cap a fora. En canvi, hi ha altres fases, com la premenstrual o la menstrual, que estan menys valorades i que es veuen de forma negativa. Però són fases que et conviden a estar amb contacte amb tu mateixa, a apartar-te una mica de les altres persones. Per tant, conèixer el cicle menstrual és una altra forma de conèixer-se i de millorar les relacions amb una i amb l'entorn.

Ja fa un temps que vius a La Floresta. Com hi vas anar a parar?
Fa uns tres anys que hi visc, però en fa molts més que conec la zona. Soc de Barcelona, però sempre he tingut amistats aquí. És un lloc que m'agrada de sempre i hi va haver un moment que ja tenia ganes de sortir de la ciutat, necessitava el contacte amb la natura i amb el verd.

Coneixes altres plataformes o associacions a La Floresta?
Aquí la Floresta hi ha molt moviment. Hi ha assemblea feminista i altres persones que treballen amb temes de sexualitat, sobretot en relació amb la infància i l'adolescència. Conec bastant el teixit i les diferents persones que s'hi dediquen, i hi tinc relació, però no hi estic implicada activament actualment.

Et veus molt temps encara per aquí?
Ja s'anirà veient, però de moment sento que el meu lloc encara està aquí.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.