Prova pilot a Can Monmany per adaptar el bosc al canvi climàtic i combatre'l

La iniciativa vol aconseguir un bosc amb menys arbres, però de major dimensió i vitalitat


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu dels terrenys de Can Monmany / Foto: Lluís Llebot (Cugat Mèdia)

Imatge d'arxiu dels terrenys de Can Monmany / Foto: Lluís Llebot (Cugat Mèdia)

L'entorn forestal entre la masia de Can Monmany i el Puig Madrona se sotmet des d'aquest dimecres a una prova pilot de gestió forestal per a l'adaptació i mitigació del canvi climàtic. A través del projecte Life Climark, es treballarà perquè el bosc tingui menys arbres, però 'més dimensió i vitalitat' perquè 's'acceleri la seva adaptació a condicions de sequera recurrent i se'n millori la resistència i la capacitat de resposta en cas d'incendi'. A més, l'actuació, que afectarà unes 10 hectàrees, també ha de servir per 'conservar la biodiversitat forestal present i efectuar actuacions que l'afavoreixin'.

La tria de l'entorn de Can Monmany i el Puig Madrona per executar aquesta actuació s'ha determinat perquè és un Punt Estratègic de Gestió (PEG), considerat prioritari per a la prevenció i l'extinció d'incendis a la Serra de Collserola. Un cop enllestida l'actuació està previst que, durant els propers 15 anys, millori el balanç de CO2 d'aquest bosc i s'eviti l'emissió de més de 7.000 tCO2 a l'atmosfera, en cas d'incendi. Amb els treballs es preveu, també, disminuir el consum d'aigua per part de l'arbrat, al mantenir arbres més grans i vitals, i millorar la capacitat d'acollir biodiversitat.

Tot plegat és una prova pilot del projecte Life Climark, cofinançat per la Unió Europea. Els treballs estan coordinats pel Centre de la Propietat Forestal i amb participació de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic i la col·laboració de l'EMD de Valldoreix i l'Ajuntament de Sant Cugat.



  • Comparteix:

COMENTARIS

7.000 tones de CO2 equival a més de 7.000 arbres de 35 anys de mijana. El bosc ja s’autoregula quan hi ha menys recursos hídrics (que els prioritzin pels conreus està bé si no contaminen o exhaureixen massa els aquífers). Eliminar arbrat avui per estalviar emetre CO2 en un futur incendi és de dibtós equilibri i un acte de fe. En quant a biodiversitat, sense sotabosc?

Xavier Bona Garcia . Enviat el 10/feb/22


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.