Pablo Giménez (Celler de Llibres): 'Sant Jordi suposa entre el 25 i el 45% de la facturació de tot l'any'

Cugat Mèdia entrevista Giménez a dos dies per Sant Jordi per saber com es preparen les llibreries per la diada


  • Comparteix:

Pablo Giménez, llibreter del Celler de Llibres / Foto: Cugat Mèdia

Pablo Giménez, llibreter del Celler de Llibres / Foto: Cugat Mèdia

Els llibreters arriben a Sant Jordi amb la mirada posada al cel i encreuant els dits perquè faci sol. En aquesta diada s'hi juguen un percentatge molt elevat de la facturació anual, 'entre 25 i el 45% dels ingressos de la llibreria de tot l'any', explica Pablo Giménez, llibreter del Celler de Llibres, en aquesta entrevista a Cugat Mèdia. Des del gremi fa mesos que treballen per preparar aquesta diada que enguany se celebrarà durant dos dies a Sant Cugat amb parades tant dissabte com diumenge. Des del sector es mostren optimistes i, segons Giménez, esperen recuperar el volum de vendes dels anys anteriors de la pandèmia.

ESCOLTA-HO

Fa poc us heu traslladat de la Rambla del Celler a l'avinguda de Cerdanyola. Esteu contents amb el canvi d'ubicació?
Estem molt contents, l'acollida del barri ha estat excepcional. Hem notat la calidesa del barri del Monestir, que és un barri que sempre ens ha agradat. Hem retrobat l'esperit de barri, de proximitat i de tractar la gent de tu a tu. En definitiva d'estar a prop dels nostres clients.

S'acosta Sant Jordi, un dels dies clau pels llibreters. Com us prepareu per tenir-ho tot a punt per al dia del Llibre i la Rosa?
Patint molt! (riu). Sempre penses que no hauràs comprat prou exemplars del que podria ser el llibre més venut o que n'has agafat massa d'algun que no té sortida.

Quines pistes teniu per saber quins seran els llibres més demandats?
Totes les editorials et diuen que els seus llibres seran els més venuts. Amb el pas del temps et guies per la teva intuïció. Saps que determinats noms funcionen, per exemple aquest any Xavier Bosch ha publicat un llibre, ja saps que n'has de tenir perquè es vendrà molt bé. També és cert que moltes vegades et trobes que dos dies abans de Sant Jordi surt alguna notícia o algun presentador que recomana algun llibre i justament d'aquest en tens pocs exemplars i ja no hi ets a temps. Això va amb la feina.

Quan comenceu a preparar-vos per Sant Jordi?
Comencem a demanar llibres i a fer les primeres llistes a finals de gener.

Acabeu la campanya de Nadal i ja comenceu amb Sant Jordi. Enguany Sant Jordi cau en diumenge, us fa ser més optimistes pel que fa a vendes que si fos un dia laborable?
A mi el que m'agrada és que faci sol. Enguany estem contents perquè tindrem parada durant dos dies, dissabte i diumenge. També ens va molt bé que sigui en cap de setmana, perquè ens facilita que les persones que ens venen a ajudar a la parada puguin venir, ja que no treballen. A més també necessitem gent a la botiga, que també estarà oberta.

La part dolenta és que la gent pot marxar de cap de setmana. Ara bé, aquest any ja ha passat la Setmana Santa, el cap de setmana següent és un pont de tres dies i, per tant, potser per Sant Jordi la gent es queda a Sant Cugat i ens ve a veure a la plaça d'Octavià.

L'Ajuntament ha anunciat que enguany hi haurà més de 80 parades de llibres i roses i que s'ampliarà l'espai. El carrer de la Creu i l'avinguda Cerdanyola se sumaran a la plaça Octavià, al carrer la Torre i la plaça U d'Octubre. Us agrada aquest canvi?
A mi m'agrada que sigui així perquè s'evita la massificació de la plaça d'Octavià. I, d'altra banda, ens dona el protagonisme a les llibreries de Sant Cugat perquè ens trobem al punt central de la ciutat. És el dia del llibre i la rosa, jo estic encantat de compartir l'espai amb els companys i companyes que tenen floristeria, però que posi una parada una persona que normalment ven gerros o qualsevol cosa, no m'agrada tant. Sant Cugat és prou gran i té prou espai per a tots.
Les prestatgeries del Celler de Llibres allotgen gairebé 4.000 títols diferents

Les prestatgeries del Celler de Llibres allotgen gairebé 4.000 títols diferents / Foto: Cugat Mèdia


Quines perspectives de vendes teniu? Després de la pandèmia i del Sant Jordi de l'any passat que va ser passat per aigua, enguany sou optimistes?
No ho tinc clar. En ser en dos dies, crec que pot quedar molt diluït entre els dos dies. Hem de tenir en compte que les vendes de Sant Jordi no són només el dia en si, sinó al llarg de la setmana i fins i tot durant el mes.

Crec que anirà bé, que anirà en la línia dels anys anteriors de la pandèmia. Aquest any és especialment important perquè les vendes del comerç local malauradament han caigut molt durant el primer trimestre de l'any.

Quin percentatge de les vendes anuals us suposa?
Entre el 25 i el 45% de la facturació de la llibreria durant tot l'any.

Quants títols teniu actualment a la botiga?
Ara mateix devem tenir entre 3.000 i 4.000 títols.

D'aquests, quants us n'emporteu a la parada de Sant Jordi?
A la parada acostumem a parlar entre 350 i 450 llibres. Tot depèn de quin tipus d'aposta facis, si més per la varietat o en concentrar-te en determinats autors o obres. Acabes portant uns 4.000 volums a la parada.

Suposo que una part important són d'aquests que intueixes que seran els més demandats.
Correcte. Quan pocs mesos abans de Sant Jordi hi ha un senyor que es diu Xavier Bosch que publica un llibre, ja saps que te'l demanaran. Aquest any també ens pot passar amb l'Eudald Carbonell o amb el Chufo Lloréns, que ha publicat ara un llibre. Aquests ja saps que es vendran. El problema és aquell llibre amb el qual te la jugues, aquell llibre pel qual tu apostes, que vols recomanar. Aquí és més incert i no saps si demanar-ne més o menys.

No és el millor dia per prescriure llibres...
Justament és el dia que no la podem fer.

Per tant, millor avançar-nos al dia de Sant Jordi si volem que ens prescriguin un llibre?
El moment ideal són els 15 dies anteriors a Sant Jordi. Ja tenim pràcticament tots els títols que ens han d'arribar a la llibreria. Per tant, si gaudiu dels llibres, veniu algun dia abans. De fet, si per a tu el descompte és molt important, em pots dir quin llibre vols, te'l separo, te'l guardo i vens per Sant Jordi a fer la cua que hi hagi i te l'endús. Cap problema. Però si vol poder xerrar de llibres, has de venir abans.

Per poder fer bones prescripcions, quants llibres et llegeixes en un any?
Jo llegeixo poc. Ja t'ho avanço. Ara mateix estic llegint entre 50 i 60 llibres l'any. Un llibre a la setmana aproximadament. La Maria, la meva dona, en llegeix entre 110 i 120. Som llibreters i ens agrada llegir. Mai recomano un llibre que no hagi llegit. Per mi és important per generar una relació de confiança.

Pablo Giménez, llibreter del Celler de Llibres, ens recomana llibres per Sant Jordi

Pablo Giménez, llibreter del Celler de Llibres, ens recomana llibres per Sant Jordi / Foto: Cugat Mèdia


Ens podries fer un vaticini dels que creus que seran els llibres que més venuts d'aquest Sant Jordi?
Et puc fer un vaticini, però si ho sabés seria el rei del mambo. Xavier Bosch serà un dels més venuts. Hi afegeixo 'Hijos de la fábula' de Fernando Aramburu. La gent el va descobrir amb 'Pàtria', alguns ja el coneixíem abans, però amb 'Pàtria' ho va petar i des d'aleshores llibres que publica, llibre que funciona. És un llibre més curt, més accessible i crec que serà un dels més venuts.

També hi ha un nou llibre de la sèrie Kraken, 'El Ángel de la Ciudad', que crec que es vendrà molt bé. Possiblement també 'El cucut de vidre', de Javier Castillo, que també té el seu públic. De Chufo Lloréns hi haurà 'La vida que ens separa', una novel·la que arrenca amb la transició de la dictadura a la democràcia. I si parlem de no-ficció, aposto per Eudald Carbonell amb 'El futur de la humanitat'. Ja per Nadal es va vendre molt bé. N'hi ha un que a mi no m'interessa, però que crec que pot ser un dels llibres més demandats, 'En la sombra', del príncep Harry. Hi ha tot el morbo de la situació que hi ha al Palau de Buckingham.

T'atreviries a fer-nos un perfil dels gustos de les lectores i lectors santcugatencs?
No hi ha un perfil concret, Sant Cugat és una població molt heterogènia amb molts interessos i sensibilitats diverses. També penso que a cada llibreria tenim uns lectors i lectores que connecten amb la nostra manera de ser. Hi ha un públic proper al Celler de Llibres que és el lector de novel·la negra i mistera i també el de fantasia i ciència-ficció. Després hi ha les persones que compren els best-sellers i els llibres de moda del moment. Però si hagués de concretar un perfil, diria que a Sant Cugat a la gent li agrada molt la novel·la negra. El que llegeix ciència-ficció i fantasia, també llegeix novel·la negra i el mateix passa amb els que llegeixen novel·la romàntica, per exemple.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.