L'AU FÈNIX


  • Comparteix:

Aquesta “Plaça del Diamant”, homenatge a l'autora i a tot un col·lectiu -la generació que van fer la guerra en el bàndol republicà- dona el tret de sortida als actes de commemoració del centenari del naixement de la Rodoreda.

I ho fa amb focs d'artifici: un espai escènic monumental, com ja ens té acostumats el Nacional, signat en aquesta ocasió per Jordi Roig, i que li va com anell al dit a les àmplies dimensions del Teatre-Auditori, una bona part de l'star system del país - 23 actors que encarnen 55 personatges- i amb l'encàrrec al pare dels culebrots televisius com adaptador "de campanilles".Tot un luxe que queda reflectit en un primer acte que passa sense pena ni glòria, i sobretot sense emoció, algú al meu costat va dir amb encert “sembla que estigui mirant la tele”. Un segon, de gran envergadura, on l'espectacle troba la seva força lírica i èpica en la conjunció del drama de la protagonista i la desfeta de la guerra, i un tercer acte que em va desconcertar pel to farsesc, i fins i tot de guinyolesc, allunyat de la subtilitat, ironia i poesia que tenen aquests darrers capítols de la novel·la. Toni Casares que signa aquesta primera direcció de gran format se'n surt de manera irregular i només sembla trobar el pols de l'espectacle en el segon acte.
Un obra com aquesta, i la seva adaptació teatral, està feta a prova d'actors, i en especial d'actrius, que, en general tenen menys oportunitats de lluïment i de demostrar la seva vàlua que els seus companys de repartiment. Sílvia Bel se'n surt prou bé del repte d'interpretar la protagonista, aquesta heroïna, malgrat ella - Madame Bovary de la menestralia de Gràcia- i es desmarca de la omnipresent presència en l'imaginari col·lectiu de la Colometa cinematogràfica. Anna Sahun recrea amb convicció la seva amiga Julieta, en especial a l'escena de la miliciana il·lusionada que explica la nit d'amor amb el soldat que, segons ella, val per tota una vida. Mercè Leixà (Senyora Enriqueta), Carme Fortuny (mare de Quimet) i Paula Blanco (Rita gran) completen amb encert el quintet de les dones protagonistes.
Pel que fa els homes, mereix una menció especial els treball d'Ernest Villegas, sobretot en els personatges de Mateu i Vicenç, que en una picada d'ullet a l'espectador la protagonista confon. Carles Martínez (l'adroguer) -que se'n va endur l'ovació més llarga del públic de l'auditori-, David Bagés (Cintet) i el protagonista Marc Martínez (Quimet) actuen amb professionalitat, però en molts moments semblen faltats del guiatge del director.
La imatge suggerent del colomar, il·luminada magníficament, - com tot l'espectacle- per Albert Faura, ple de coloms a la primera part, i buit i desmantellat després de la desfeta, actua com a imatge recurrent i metafòrica de la història d'aquesta dona i del nostre país que es capaç com l'au Fènix de renéixer una i altra vegada de les seves pròpies cendres.


Dolors Vilarasau

FITXA TÈCNICA

LA PLAÇA DEL DIAMANT
de Mercè Rodoreda. Versió teatral de Josep M. Benet i Jornet

Actors : Sílvia Bel (Colometa), Anna Sahun (Julieta), Marc Martínez (Quimet), David Bagés (Cintet), Ernest Villegas (Pere, Mateu, Vicenç), Carme Fortuny (mare de Quimet), Mercè Leixà (Senyora Enriqueta), Carles Martínez (L'adroguer), Joan Farreras/Martí Malla (Toni petit), Queralt Farreras/Georgina Avellaneda (Rita petita), Paula Blanco (Rita gran), Marc Homs (Toni gran) i Mònica Aybar, Lídia Linuesa, Quimet Pla, Carles Cruces, Manel Bartomeus, Miquel Bordoy i Conxita Sesé.
Músics: Leandre Lopes, Miquel Àngel Maestro, Blai Navarro i Marc Oró

Escenografia: Jordi Roig. Vestuari: Mercè Paloma. Il·luminació: Albert Faura. Musica original: Òscar Roig. Realització escenografia: Jordi Castells i Planas/Tallers Pascualin/ Quique Conde. Ajudants de direcció: Cristina Clemente/Juan Carlos Martel. Direcció: Toni Casares
Producció: Teatre Nacional de Catalunya

TEATRE AUDITORI DE SANT CUGAT
Diumenge, 30 de març de 2008



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.