Sobre la gespa (Coll Favà, el barri dels poetes)


  • Comparteix:

Sobre la gespa, assegut en una cadira, observo la tarima plena de nens i nenes i algunes mestres de l'Escola Gerbert d'Orlhac i la Dolors Vilarasau que fa la presentació de l'acte que comença. Aquest serà el darrer del dens programa del 8è Festival de poesia de Sant Cugat, cinc dies plens on els poetes i la poesia ha estat protagonista fent la competència a la maleïda crisi econòmica.

Començo a escoltar les veus dels nois i noies i m'arriben sons coneguts d'en Miquel Costa i Llobera, nom del carrer on ens trobem. Van passant ordenament pel davant dels micros instal·lats i ho fan amb major i menor encert però tots, es nota, amb la il·lusió de fer-ho bé. És obvi que només tradueixen el mateix entusiasme que hi han posat les seves mestres Fitó i Laguna i la pròpia Vilarasau. Escèptic, una mica en baixa forma propiciat per la vacuna antigrip, em miro els que suposo pares de les criatures lectores, entre ells evidents immigrants sud-americans, i em pregunto quanta poesia llegiran i faran arribar per osmosi als seus fills. El sol surt i s'amaga, ara sí ara no, darrera de núvols baixos, però la temperatura és agradable i l'acte segueix després d'un lapsus provocat per una aparent fallada tècnica. Li comento al poeta d'honor d'enguany, en Feliu Formosa: 'Perquè la tecnologia sempre ha de fallar?', i ell somriu condescendent. Però no era fallada tecnològica si no humana.

Els rapsodes de Ràdio Sant Cugat, que cada diumenge al matí fan un programa coordinat per en Pere Pahissa, i alguns membres de l'Associació Amics de Pedra i Sang, pugen a l'escenari de negre rigorós amb detalls vermells, sobretot uns nassos de pallasso imponents, que els fan més propers i, de pas, fan més propera la poesia de Salvat Papasseit, l'altra poeta de la cruïlla on estem, que comença amb un to còmic, surrealista i grotesc per cercar el Salvat amorós i exaltat i, al final, la malenconia i el fatalisme del final albirat. L'esforç de síntesi i d'implicació de tots és clar però, sobretot al principi, les dificultats venen del públic infantil i dels globus que fan una barrera mòbil que impedeix veure i escoltar serenament les paraules sàvies i emotives del poeta. Són, penso, inevitables peatges que cal pagar fent un espectacle d'aquest nivell al carrer o, potser, no calibrar que determinades coses no poden coexistir sense el risc inherent
Tota l'estona Bárbara Granados ha estat als teclats i acordió, acompanyant les veus que reciten i també la que canta, Miquel Comamala, un home amb tradició de joglar que, fent un intermedi musical, acabant amb Papasseit, ens sorprèn amb un hit de Sinatra i una divertida cançó pròpia.

La tercera part del programa, 'Els poetes visiten el barri', tanca de manera fefaent i a una alçada notable l'acte que presideix Oriol Izquierdo en representació de la Institució de les Lletres Catalanes, suplint el director del Festival, en Francesc Parcerisas, absent per malaltia sobtada. La lectura de poemes propis ens acosta personalment i, per rigorós ordre alfabètic, Montserrat Abelló, Lluís Calvo, Miquel Desclot, Marta Pessarrodona, Marcel Riera, Jaume Subirana, Jordi Valls i el poeta d'honor del Festival, Feliu Formosa. Les paraules, conegudes la majoria, algunes noves que ens arriben en la veu dels propis autors, clouen una dies de immersió profunda en el fet poètic, és a dir, humà. Oriol Izquierdo remarca, amb encert, que les paraules també volen, ara amb forma de globus, per portar arreu un poema de Feliu Formosa que alguns dels presents celebraran amb cava i galetes en forma del rossetó del Monestir d'aquesta ciutat que, un any més, ha volgut ser la capital de la poesia catalana.


FITXA TÈCNICA

COLL FAVÀ EL BARRI DELS POETES

Recital Miquel Costa i Llobera
Alumnes de l'escola Gerbert d'Orlhac
Piano: Bàrbara Granados
Coordinació: Anna Fitó i Sara Laguna

Recital Joan Salvat-Papasseit
Rapsodes de Ràdio Sant Cugat i actors d'Amics de Pedra i Sang
Intèrprets: Joan Berlanga, Anna Enrich, Joan Fàbregas, Carolina Hernández, Sònia Guimerà, Martina Pérez Vilarasau, Joan Reverte, Llorenç Torras, Bàrbara Granados (piano i acordió) i Miguel Comamala (cantant)

Els poetes visiten el barri (Mostra de poesia catalana actual)
A carrec de: Montserrat Abelló, Lluís Calvo, Miquel Desclot, Feliu Formosa,Marta Pessarrodona, Marcel Riera, Jaume Subirana, Jordi Valls i Oriol Izquierdo (presentació)

Direcció de l'acte: Dolors Vilarasau



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.