Quan arribi avui a casa amb les notes ...

"El que necessito és que m'ajudeu a aixecar-me, com quan queia aprenent a anar en bici"


  • Comparteix:

carles.ventura

Carles Ventura


Publicat: el 24/mai/21
Els experts |
PDF

Pare, mare, avui ens han donat les notes del trimestre, i us avanço que han anat malament. Molt malament. Us escric aquest missatge perquè tinc molt per explicar-vos sobre com em sento, i per escrit m'és molt més fàcil.

Quan arribi a casa aquesta tarda entendré que estigueu de mal humor, ja que estudiar és la meva única obligació i us he fallat. Ho sento de veritat, perquè per a mi també és molt dolorós decebre-us.

A hores d'ara, amb els meus amics, estem fent broma a veure qui ha suspès més assignatures; com si no ens importés. Però tot és imatge. Per dins, em fan mal el cor i l'autoestima; una barreja de sensació de fracàs i de preocupació ... però no crec que us ho digui tal qual.

Buscaré mil excuses ("el professor ... els nervis ... no em concentro ... la pandèmia ...") només per defensar el poc orgull que em queda davant vostre. Si us plau, no insistiu en fer-me veure la gravetat de la situació: ja la tinc clara.

Sé que tindreu la necessitat de sermonejar-me ("es veia venir", "és que no t'esforces", "sempre amb el mòbil" ...) per empènyer-me a millorar, però ara el que necessito és que m'ajudeu a aixecar-me, com quan queia aprenent a anar en bici: animant-me i confiant en mi.

Demà, ja més tranquils, podeu recordar-me que els meus estudis són la meva responsabilitat i no la vostra. I és que de vegades, en sentir frases com "n'hem suspès 5" o "haurem d'estudiar més", he arribat a creure que estudiava per fer-vos feliços, quan hauria de ser pel meu propi benefici.

Renoveu la vostra confiança en mi, ja que si vosaltres dubteu del meu futur èxit, jo també en dubtaré i no donaré el millor de mi mateix.

Pregunteu-me si us plau què necessito de vosaltres: si més control o més autonomia, per poder veure quina és la millor manera d'ajudar-me. I això inclou l'ús del mòbil: castigar-me'l ara només serviria per fer-me sentir pitjor, cosa que no m'ajudarà pas a millorar. Us proposo que pactem junts unes noves condicions d'ús. Jo us puc ajudar a establir aquestes normes. De debò, confieu en mi.

Finalment, vull demanar-vos que no ens passi com a d'altres famílies, a les quals les males notes fan que només es parli d'estudis a casa. Durant els dinars, sopars, passejos, etc. podem anar comentant el tema, però recordeu que en la meva vida adolescent també hi ha desenes d'altres temes, realment apassionants perquè els estic vivint per primera vegada.

Gràcies per recordar que segueixo sent la mateixa persona, malgrat aquests resultats.

Us estimo.

La vostra filla.

CARLES VENTURA és format com a Coach d'impacte en joves. Llicenciat en ADE i MBA per ESADE. És autor del llibre 'Els millors pares del món NO són perfectes' (2016) i de 'Coaching a jóvenes y familias' (2019). Formador de l'entitat santcugatenca Edbuilding.org



  • Comparteix:


TAMBÉ ET POT INTERESSAR

Contra la segregació

Josep Manuel Prats

Infantesa perduda

Josep Manuel Prats

Ara, la família

Josep Manuel Prats

Anem fent camins

Carola Alegre

Tenim experts

Josep Manuel Prats

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.