La cara i la creu de les eleccions europees del 25M


  • Comparteix:

mireia.ingla

Mireia Ingla


Publicat: el 31/mai/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

No fa ni una setmana que s'han celebrat les eleccions al Parlament europeu i, per tant, crec que gairebé és obligat fer una valoració dels resultats i la jornada electoral. En primer lloc, cal celebrar que la participació dels santcugatencs i les santcugatenques, malgrat ser encara més baixa del que desitjaríem, un 56,2%, supera en una mica més de 10 punts la mitjana catalana.

Certament, la participació indiscutiblement s'ha incrementat respecte a les eleccions del 2009, però ens hagués agradat que més persones votessin.

En segon lloc, des d'ERC no podem estar més satisfets del resultat obtingut, així que moltíssimes gràcies a les 7.889 persones que ens heu votat. La ciutadania ens ha fet confiança i ara ens toca a nosaltres, i especialment als dos eurodiputats que la representaran a Brussel·les, treballar per assolir allò que ens vam comprometre, és a dir, construir un nou país en una Europa nova. A Europa és on volem ser quan esdevinguem un estat independent i a Europa demostrarem que ens l'hem guanyat de forma pacífica i democràtica votant el 9N.

Però si una cosa ens produeix més satisfacció, són les 21.271 persones que han votat a favor de la democràcia en el sentit més ampli de la paraula. És a dir, el majoritari suport que els partits polítics que defensem el Dret a Decidir vam rebre per part dels nostres conciutadans i les nostres conciutadanes. El mandat ha estat clar i inequívoc: Sant Cugat vol votar el 9N i la nostra obligació és fer tot el que calgui, i una mica més, per aconseguir-ho.

Finalment, m'agradaria parlar-vos també de la jornada electoral. La ciutadania ha estat a l'alçada. Ha acudit a les urnes, la participació ha augmentat, i no s'han produït incidents remarcables. Ha demostrat, un cop més, que la millor manera de prendre les decisions és de forma pacifica i escrupolosament democràtica. Tanmateix, qui potser no ha acabat d'estar a l'alçada ha estat l'administració i, en particular, l'Ajuntament de Sant Cugat.

Durant la jornada electoral, vaig tenir l'oportunitat de recórrer diversos col·legis electorals, tot fent d'apoderada. Certament, les persones apoderades per ERC vam poder identificar diverses dificultats amb què es trobaven els i les membres de les meses i la ciutadania quan anava a votar. Sembla ser que s'ha perdut la tradició que tots col·legis comptin amb un responsable de l'administració municipal que s'ocupi de resoldre dubtes o fer d'enllaç amb l'administració electoral. En alguns col·legis, fins i tot, van ser les mateixes persones apoderades les qui van haver de tancar els col·legis per tal que comences el recompte. No hi ha prou policia municipal per cobrir els 26 col·legis electorals del nostre municipi? Així mateix, l'assignació de les meses, en un mateix col·legi, per carrers i no per ordre alfabètic, i la manca d'un cens disponible (llei de protecció de dades a banda) per tal que el consultin els ciutadans i les ciutadanes que no tenen clar on han de votar són altres problemes que caldria resoldre.

L'organització d'unes eleccions, siguin quines siguin, no és una tasca fàcil. Una de les majors garanties, generadores de confiança en el procés, és que les persones que s'ocupen de dur-lo a terme, en gran part, són els nostres veïns i veïnes, persones que per atzar els ha tocat ser membres d'una mesa electoral. Ara bé, cal tenir en compte que aquestes persones no en són professionals, en molts casos és el primer cop que s'hi troben, i cal que l'administració els posi les coses fàcils.

MIREIA INGLA és presidenta d'ERC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.