La prevenció d'incendis és un treball de 365 dies a l'any


  • Comparteix:

jaume.massanes

Jaume Massanes


Publicat: el 7/jun/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Com cada any l'Ajuntament de Sant Cugat inicia una campanya municipal de prevenció d'incendis on el missatge principal és sempre demanar la col·laboració ciutadana i donar compte de l'activació d'un dispositiu format per els voluntaris d'ADF, la brigada municipal, Policia Local, Creu Roja, Bombers, Mossos i mitjans del Parc de Collserola.

Per descomptat la uaSC està a favor d'aquesta iniciativa i qualsevol altre acte de conscienciació ciutadana i de mobilització de mitjans. El problema radica que un cop passat el mes d'octubre, quan el perill més gran ja ha passat, tothom s'oblida de la importància de seguir treballant amb la prevenció i amb la recerca de més recursos.

Actualment, tenim els boscos de Collserola més bruts que mai. És públic, i s'ha tractat en el ple municipal, que els bombers no tenen els efectius i recursos necessaris. L'Ajuntament encara no ha posat fil a l'agulla per disposar d'un PPU (Pla de prevenció per urbanitzacions) per evitar els efectes dels incendis forestals establerts a la Llei de prevenció d'incendis forestals a les urbanitzacions 5/2003. Està previst que els plans PPU de les 800 urbanitzacions de la província de Barcelona estiguin redactats l'any 2015. La posada en marxa d'aquest pla és especialment important per als districtes de Sant Cugat que són fronterers o estan dins del parc de Collserola.

Des de setembre del 2012 la uaSC ha estat demanant que l'Ajuntament comencés a treballar en el Pla d'emergències per incendis forestals a les urbanitzacions, que contempla, entre d'altres, les següents accions:

- Entregar a la població un quadern d'autoprotecció i un mapa de recorregut d'evacuació en cas d'incendi.

- Consells per mantenir els habitatges privats més segurs (obligatorietat del perímetre o franja de seguretat, allunyar els dipòsits de combustible, evitar tanques de bruc, distància entre arbres, mantenir la teulada neta, prioritzar arbres tipus boix, heura, alzina, roure...).

- Informar a la ciutadania de com actuar en cas de confinament a casa (tancar portes i finestres i altres obertures, tancar la clau de pas dels combustibles, omplir d'aigua la banyera, remullar les zones més amenaçades).

- Consells per si l'incendi ens sorprèn al bosc o dins del cotxe.

- Mantenir sempre actualitzat el mapa de camins i carrers per accessos i recorreguts d'evacuació segura.

- Controlar l'estat d'aquestes vies, la seva amplada mínima i prohibir l'aparcament a les cantonades o giravolts i en carrers estrets per facilitar l'accés als vehicles de socors.

- Identificar i mantenir l'inventari dels punts on obtenir l'aigua.

- Revisió semestral dels hidrants (pressió de l'aigua, vàlvules d'apertura, etc.)

- Disposar de sistemes d'alarma i megafonia per avisar als veïns.

- Important disposar de cobertura per telèfons mòbils i tenir els mapes de GPS actualitzats.

- Reduir la biomassa combustible al bosc.

- Potenciar l'ús de ramats d'ovelles per incrementar la neteja del sotabosc.


La uaSC també recomanava la creació d'un grup de veïns voluntaris a cada districte, semblant al existent a Sol i Aire, que a part de ser la primera actuació davant el foc col·laborés conjuntament amb la policia de barri per:

- Ajudar als bombers a identificar els millors accessos per arribar als punts de foc o als llocs per recollir l'aigua (hidrants, dipòsits, piscines...).

- Identificar la ubicació de la gent gran amb problemes de mobilitat, d'edat molt avançada i que viuen sols…, i que poden tenir problemes per la seva evacuació.

La uaSC espera que la conscienciació arribi també a les nostres autoritats i, a partir d'aquest mateix moment, activi tots els plans i protocols necessaris per protegir els nostres boscos i, encara molt més important, les persones. Aquest és un treball de 365 dies a l'any.

JAUME MASSANÉS I PAPELL és portaveu d'Un Altre Sant Cugat (UASC)



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.