Les comparacions són odioses


  • Comparteix:

mireia.ingla

Mireia Ingla


Publicat: el 20/set/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Fa dos dies que ha tingut lloc el referèndum per la independència d'Escòcia. Un dels comentaris més repetits durant els dies previs i aquests posteriors a la cita electoral ha estat, sense cap dubte, que la realitat escocesa i la catalana no tenen res a veure. Certament, potser sí que he notat més entusiasme i interès de nosaltres cap a ells, que no pas a la inversa. Una situació bastant semblant amb allò que ha passat durant molt temps amb el País Basc.

El poble català ja acostuma a fer-ho, això de militar en totes les causes semblants a la nostra; potser per simpatia o per necessitat, encara que segurament l'explicació rau en que som una societat molt solidària amb les causes injustes. La nostra història de superació al llarg de molts segles, ens ha convertit en gent sensible i jo, sincerament, me n’alegro molt de ser així.

Les diferències entre un país i l'altre són òbviament moltes. Per començar, Catalunya va recuperar el seu Parlament amb el restabliment de la democràcia espanyola i Escòcia no en va tenir fins l'any 1999, després que els laboristes guanyessin les eleccions i complissin la seva promesa electoral de convocar un referèndum per saber si la ciutadania volia tenir un parlament propi. Està clar que això de consultar el poble, és a dir, la democràcia en el seu sentit més ampli, forma part de l'ADN de les democràcies anglosaxones, molt allunyades del punt de vista dels partits espanyols, tant quan han governat com quan han estat a l'oposició.

Segurament és precisament aquesta la gran diferència entre el procés escocès i el català. En el mateix moment que l'SNP va guanyar les eleccions, amb un programa que incloïa la convocatòria d'un referèndum per la independència, el Govern britànic va accedir-hi immediatament. Encara que sembli mentida, hi ha llocs on les promeses electorals es compleixen, simplement perquè creuen en la democràcia.

I encara en tenim més de diferències. L'endemà mateix al matí, el president Cameron deia que malgrat que sempre ha volgut una Gran Bretanya unida, ell és un demòcrata. Igual que el president Rajoy! Aquest matí felicitava els escocesos, no per haver viscut una jornada electoral exemplar i participativa, sinó pel No, perquè el Sí volia dir terribles conseqüències econòmiques, socials, institucionals i polítiques.

En cap cas s'ha plantejat que potser permetre expressar a un poble la seva voluntat, a banda de representar l'essència de la democràcia, et permet alhora expressar per què creus que serà millor seguir junts que separar-se. Segurament, la campanya del 'Better together' ha utilitzat arguments que no s'ajusten a la realitat i també és evident que els estats defensen la seva integritat territorial peti qui peti. Però els escocesos han pogut decidir entre dos projectes igual de democràtics.

Ahir, el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei de Consultes Populars no referendàries, que ens permetrà poder votar el proper 9N. Es tracta d'un altre instrument jurídic que ratifica que la consulta per la independència es pot fer des de la plena legalitat. Però ja sabem que aquest no és el problema, el que falta és la voluntat política. Ni Rajoy, ni cap representant polític del PSOE, no li arriben ni a la sola de la sabata a Cameron. Potser algú els hauria d'haver explicat que posar unes urnes no és un atac terrorista i, per tant, les eines d'Estat les haurien de fer servir per liderar la campanya 'Mejor unidos'. De guanyar a les urnes, ja ens n'encarregarem uns altres.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.