La convivència veïnal és un repte


  • Comparteix:

mireia.ingla

Mireia Ingla


Publicat: el 4/oct/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Els pobles, viles i ciutats són fruit de la implicació de la societat civil, és a dir, de la ciutadania. Algunes persones no ens cansem de repetir que si Sant Cugat ha arribat fins aquí és gràcies a la capacitat i voluntat de la seva gent reunida en associacions i entitats de tots els tipus i mitjançant les quals col·labora a enfortir la cultura, l'esport, l'art i el lleure d'aquesta ciutat. Avui, ni Sant Cugat ni el país haurien arribat tan lluny sense la implicació de la ciutadania.

L’associacionisme no només serveix per completar o complementar allò que l’administració no cobreix prou bé, sinó que la majoria de les vegades porta la iniciativa a l’hora de donar respostes a les necessitats i els reptes de la societat.

Els representants polítics han de ser capaços d’escoltar quines són les necessitats de la ciutadania però també cal que siguin capaços de treballar conjuntament amb les associacions i les entitats. És l’única manera que, d’una vegada per totes, la política que es fa dins de les parets de les institucions estigui coordinada amb la qual es fa al carrer. Al final, fer política, sobretot si és local, vol dir assolir una perfecta sintonia entre el representant polític i el ciutadà representat.

Això requereix un esforç d’escoltar-se mútuament i alhora d’entendre’s, cadascú des del seu lloc. Els millors acords són, sens dubte, aquells fruit de la negociació i del sacrifici d’una part de les pretensions de cada part, per tal d’afavorir el bé comú de la majoria. Tan desencertat és que un Ajuntament tiri pel dret, sense consensuar, decisions que afecten un grup de ciutadans i ciutadanes, com que aquest grup exigeixi a l’administració que serveixi només els seus interessos particulars.

Arran de moltes queixes de veïns sobre els horaris de tancament de locals d’oci i restauració, així com de la proliferació de terrasses, s’ha encetat un debat que s’ha pretès tancar deixant sense efecte el Pacte de Nit que precisament pretenia reflectir aquests consens social del que parlava. Ens hem d’acostumar a planificar les conseqüències que té decidir qualsevol cosa que afecti la ciutadania. És lògic que els veïns i les veïnes es preocupin per com els afectarà determinades actuacions, com és lògic que els representants públics plantegin iniciatives que des del seu punt de vista millorin la vida de la ciutadania. En una ciutat tan gran com la nostra, la unanimitat és difícil. Per tant, el que cal és actuar d’acord amb les associacions veïnals i les entitats del sector afectat, facilitar tota la informació i ser transparent a l’hora de dur a terme el projecte. Aquestes són les claus per garantir la convivència veïnal.

MIREIA INGLA és presidenta i alcaldable per ERC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.