Una vegada hi havia una urna


  • Comparteix:

eduard.jener

Eduard Jener


Publicat: el 15/nov/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Una vegada hi havia una urna que sentia la necessitat que li posessin butlletes dins. No era pas una urna capritxosa, sinó una urna com Obama i Déu manen. Però hi havia un bruixot dolent, que es deia Mariano, que ve de Maria, de Verge Maria, que no ho veia clar. Tenia alguns amics de diferents llocs, colors, i corpulències, també unes amigues que, en canvi, totes estaven tallades pel mateix patró, que l'omplien el cap (tot i que ell es creia que pensava el mateix) per fer fora a l'urna. Desfer-se de l'urna era la paraula més repetida, ignorar-la, fins que ella mateixa, avorrint-se, fotés el camp fins a desaparèixer del tot.

Els que volien omplir l'urna de papers eren un grup molt divers, podia dir-se que molt diferents entre ells, però en canvi tots tenien la mateixa falera de posar una butlleta a l’urna. Hi havia gent que se'ls mirava una mica estranyada sense acabar d’entendre el perquè d'aquella obsessió. 'Però si és una urna de cartró', deien rient. 'Si encara que l’ompliu ningú no us farà cas', repetien. Però els que volien posar la butlleta seguien i seguien amb el seu afany imparable sense adonar-se que, desprès de comptar quantes butlletes hi havia dins, els altres ni se'ls escoltarien o encara pitjor se'ls riurien a la cara.

Hi havia senyors molt seriosos que examinaven l'urna, de tant en tant, i feien elucubracions complexes sobre la idoneïtat del tipus de cartró, del color de la papereta, o qüestionaven el lloc on estava l'urna. 'Dins d’una escola?', deien amb cara perplexa. 'Però, a veure, que hi fa una urna dins d’una escola?'. 'Escolti que no és una escola, és un institut'. 'Ah, un institut?, doncs encara pitjor!'. Van arribar una senyors que anaven amb unes togues de color negre, com si vinguessin de segles passats, que també van començar a examinar 'urna amb posat molt seriós i circumspecte. 'Qui ha posat la urna aquí?', va preguntar un d'ells. 'Van arribar ahir i, es clar, quan hem arribat aquest matí ja hi eren'.

La gent que volia omplir l’urna anava arribant, eren famílies senceres, algunes persones molt grans, velles, amb dificultats per poder-se moure, però arribaven amb els ulls brillants, alguns ploraven. Hi havia nens que els pares deixaven posar la papereta, com un joc. N’hi havia que feien cara de satisfacció perquè era la primera vegada que posaven un vot dins d’una urna. La diversitat de persones, de generacions, de nivells culturals i econòmics, de formes de vestir i desplaçar-se era tan diversa que donava la impressió que no hi havia cap segment de la societat que no hi estigués representat.

L'urna s’havia omplert. Els que ho volien estaven somrients i satisfets, els que no ho volien estaven emprenyats i amenaçadors. Un nen petit va estirar el jersey del seu pare perquè li fes cas i va preguntar: 'Ja som independents, papa?', 'No, aquesta votació no serveix per donar-nos la independència, perquè no és oficial'. 'Però papa, aleshores per què hem fet cua, per què hem vingut de lluny, per què tothom està content, i emocionat i...'. 'Precisament per això, perquè és probablement la millor manera de demostrar que ens importa ser independents, posant una papereta en una urna de cartró, com aquesta'.

L'urna, senzilla, de cartró, escoltava les paraules del pare i el fill i una cosa semblant a una llàgrima li va caure del forat on posaven les paperetes. Ara que estava plena de somnis i dignitat.

EDUARD JENER és crític d'arts escèniques



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.