Martí Olaya i 'Pedra i Sang'


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 2/gen/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Comparteixo el suggeriment fet per Dolors Vilarasau el 23 de desembre passat, a la Sala Capitular del Monestir, en el sentit que caldria que Sant Cugat fes un homenatge institucional a Martí Olaya. No es tracta pas d'organitzar res a corre-cuita, els morts tenen una paciència infinita, però sí que estaria bé que es mirés de trobar la manera de materialitzar un esdeveniment així i escollir la data més adient per celebrar-ho.

Jo, per part meva, suggeriria que l'homenatge, a banda d'altres elements, pogués incloure una representació, completa o parcial, de l'obra d'Olaya 'Les cançons del firaire', guanyadora del Premi de Teatre Ciutat de Sabadell, l'any 1972, o una adaptació d'alguns dels seus 'Contes tendres', del 1998.

De moment, el petit homenatge de l'altre dia, organitzat pels Amics de Pedra i Sang, va ser molt reeixit, tant per la quantitat de públic que hi va assistir (amics personals de Martí Olaya i persones que, sense haver-hi tingut una relació d'amistat, estimaven o sentien respecte pel conjunt de la seva obra) com per la calidesa dels parlaments que, entre d'altres, van fer Salvador Fité, Eduard Jener, Xavier Escura i Josep Maria Jaumà.

De fet, va ser una vetllada rodona, ja que, immediatament després de l'acte i a la mateixa sala, es va fer una representació de l'obra 'Pedra i Sang', que ja ha superat les 100 funcions i que al Nadal d'aquest 2015 celebrarà els seus 15 anys d'existència com a tradició nadalenca local. És una obra encantadora i molt ben interpretada per un munt de cares conegudes de la ciutat. Entre els secundaris: Pere Pahissa, Francesc Fonolleda, Joan Vallvé, Albert Santiago, Ignasi Brassó, Manel Sunyer, Pere Codó, Encarna Adelantado, Sònia Guimerà i Martina Vilarasau. I pel que fa als protagonistes: Xavier Tor i Francesc Ollé en els papers de l'abat Biure i Berenguer de Saltells, respectivament, i la novetat de veure els personatges de Pere III El Cerimoniós i Pere Çarovira interpretats pels actors Albert Pérez i Ricard Mariné. Els qui no l'heu vista mai, no us la perdeu el proper Nadal. S'hi narren uns fets verídics, succeïts ara fa prop de set segles, que van sacsejar la vida local i que van tenir conseqüències a tot Catalunya.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
www.victoralexandre.cat
@valex_cat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.