Una queixa o consulta es mereix sempre una resposta


  • Comparteix:

jaume.massanes

Jaume Massanes


Publicat: el 3/gen/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

La uaSC segueix, amb preocupació, el malestar de moltes persones per la lentitud o la falta de resposta de l'Ajuntament davant de les seves peticions, queixes o consultes. En alguns casos, després d'un any, encara no han rebut ni resposta ni s'ha fet cap acció per solucionar el problema denunciat. Aquesta preocupació també és compartida pel nostre Síndic de Greuges que ha rebut varies queixes per aquest mateix motiu.

Aquest comportament va en direcció contrària a l'objectiu principal d'un ajuntament: orientar tots els seus esforços cap al ciutadà i garantir l'eficàcia dels serveis públics.

Cal doncs millorar, en primer lloc, el tarannà del nostre Ajuntament, de dalt a baix, per garantir el respecte i els drets dels ciutadans. Un ciutadà que es queixa no és una 'molèstia', ha de ser una 'prioritat'. No es pot permetre que un ciutadà es quedi sense una resposta encara que aquesta sigui negativa però, evidentment, ben argumentada.

En segon lloc, s'han de millorar les eines de gestió actuals per aconseguir que el seguiment de les sol·licituds dels ciutadans sigui més àgil i es redueixin els temps de resposta i d'actuació.

A la uaSC creiem que la millora de la gestió passa per la creació d'una sola base de dades centralitzada i ben 'parametritzada'. S'alimentaria des del registre general, el servei del 010, els ulls de la ciutat, la Policia Local, els grups de treball i consells de barri, entre d'altres. D'aquesta manera, el departament o àrea implicada i els seus tècnics tindrien la informació al moment i, posteriorment, podrien actualitzar-la durant el seu procés.

Afortunadament, les tecnologies actuals (portàtils, tauletes, telèfons intel·ligents, etc.) faciliten aquesta feina permetent la consulta o la captura i transmissió en temps real de les dades, característiques, fotografies, etc. de la queixa, suggeriment o anomalia.

Tot això faria possible, per exemple, que durant els grups de treball o en els consells de barri, els seus presidents poguessin donar una resposta ràpida als veïns quan pregunten sobre l'estat d'algun tema pendent. S'eliminaria la típica resposta de 'ja ho consultaré i en la propera reunió li dic alguna cosa'.

També és molt important que a nivell intern existeixin uns criteris clars per definir i aplicar les prioritats de resposta o d'execució a les sol·licituds rebudes dels ciutadans.

Ara bé, seria recomanable aconseguir que en molts casos la prioritat es pogués assignar de manera automàtica, segons el tipus d'incidència i altres paràmetres predeterminats. Cal evitar que depengui de criteris o decisions personals. També és molt important que quan una queixa o consulta es doni per tancada, quedin registrats els motius i els passos que s'han fet.

Tota la informació relacionada amb l'estat de la queixa o suggeriment seria consultable en tot moment des de la web de l'Ajuntament, mitjançant el codi assignat, tant per part dels ciutadans com dels tècnics, caps d'àrees i el seus regidors responsables.

Un valor afegit molt important d'aquesta base de dades és que ens permetrà extreure informació real per a l'avaluació del servei al ciutadà i dels serveis i/o empreses subcontractades i prendre totes les mesures correctores per aconseguir els objectius que hem dit abans: màxim respecte cap al ciutadà i garantir l'eficàcia dels serveis públics.

Jaume Massanés i Papell és portaveu de la uaSC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.