No confonguem els significats de la paraula transparència


  • Comparteix:

mireia.ingla

Mireia Ingla


Publicat: el 7/feb/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Fa uns dies vam conèixer la notícia que l'Ajuntament de Sant Cugat és dels més transparents de Catalunya, empatat amb Barcelona, Badalona i Sabadell. Una altra vegada el rànquing de l'ONG Transparència internacional habilita el Govern municipal en actuacions sobre publicació de dades en diferents aspectes. Crec que és molt important que tota la ciutadania tingui accessibilitat a totes aquelles dades que esdevenen públiques i que s'han realitzat amb diner públic.

Com no podia ser d'una altra manera, celebrem que el nostre Ajuntament, el de tots els santcugatencs i santcugatenques, sigui reconegut en qualsevol de les seves actuacions. En ple segle XXI, una smart city, ha d'oferir, com a mínim, un web municipal de qualitat i de transparència, perquè és precisament d'això del que va a aquest premi i no de cap altra cosa.

Per exemple, tens punts si publiques els sous dels regidors (de tots) o dels càrrecs de confiança, però evidentment no avala criteris sobre si guanyen molt o no. Es validen com a punts si es publiquen tramitacions urbanístiques i no (evidentment) quins han estat els seus costos globals, el seu consens o les pèrdues d'oportunitats del passat. Transparència Internacional valida que no s'hagi fet la sala de concerts pública, malgrat ser un acord del ple municipal? No, és clar que no.

Els índexs de Transparència, que elabora i publica Transparència Internacional, Espanya estan exclusivament dirigits a mesurar el nivell de transparència de les corresponents institucions públiques, i això a través de l'avaluació de les dades i la Informació que fan pública en la seva pàgina web. En cap cas aquests índexs tracten de mesurar el nivell de corrupció o la conducta de les persones que puguin pertànyer administrativament o dirigir políticament les esmentades institucions. Aquestes són textualment les bases del premi, ni més ni menys.

Però si volem parlar de transparència, parlem-ne amb propietat. Transparència és el que hem d'exigir als nostres representants públics i a les nostres institucions. Volem un Ajuntament amb parets de vidre, no perquè sigui més modern, sinó perquè la ciutadania pugui veure tot el que s'hi fa dins. Les institucions no són del govern de torn, són de tothom i, per això, tenim dret a conèixer el criteri dels governants a l'hora de prendre les decisions polítiques i alhora l'obligació d'exigir-ho. La responsabilitat dels representants polítics no acaba quan ja t'han votat, sinó que precisament comença aleshores.

Un clar exemple del que vol i no vol dir transparència és el premi que ha rebut l'Ajuntament de Sabadell, exactament igual que Sant Cugat, just l'endemà d'haver-se iniciat el judici sobre la peça Montcada del cas Mercuri, que recordem s'acusa l'exalcalde de Sabadell d'un delicte, entre altres, de tràfic d'influències. Si l'Ajuntament de la cocapital del Vallès Occidental fos veritablement transparent, no planejaria damunt d'ell una ombra cada vegada més gran de corrupció. Sabadell té un web de qualitat, però no té un Ajuntament transparent perquè presumptament alguns dels seus governants no són transparents, si no més aviat al contrari.

Aquesta és l'única manera d'entendre la política al segle XXI, per una banda rebent un premi per tenir un web de qualitat que faciliti l'accessibilitat de la ciutadania a la informació, però per l'altra cal que aquesta informació sigui completa, veraç i detallada. Felicitats pel web, però encara ens queda molta feina a fer per ser transparents del tot.

MIREIA INGLA és presidenta d'ERC i alcaldable



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.