Les escoles santcugatenques compromeses amb els valors democràtics


  • Comparteix:

mireia.ingla

Mireia Ingla


Publicat: el 21/feb/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Els que som independentistes de tota la vida, hem observat que en aquests darrers anys la centralitat política s'ha desplaçat i el moviment independentista ara ocupa aquest lloc. Aquí s'hi ha arribat perquè una majoria de la ciutadania catalana ha pogut constatar que, al marge de qui ha governat Espanya en aquesta darrera dècada, Catalunya sempre hi ha sortit perdent.

En aquest cas, el discurs independentista s'ha basat en discriminacions econòmiques: impostos més alts que en altres territoris de l'Estat, dèficit d'infraestructures, retallades pressupostàries a les administracions locals, invasió de competències a l'hora de crear noves figures impositives i l'estrella del greuge, el famós dèficit fiscal. Però no oblidem que les raons que tenim els independentistes de tota la vida, encara són vigents i cada dia que passem com a comunitat autònoma, perdem part de la nostra identitat nacional.

Una de les dèries del govern espanyol del PP, per dir-ho suaument, és sense cap mena de dubte la llengua pròpia del nostre país. La dictadura franquista va utilitzar totes les seves estructures d'estat totalitari per fer desaparèixer el català, prohibint-ne el seu ús a qualsevol àmbit públic, inclosa a l'escola. Avui, 38 anys després d'aprovar-se la sacrosanta constitució, l'Estat espanyol utilitza totes les seves estructures d'estat, ara teòricament democràtic, per fer el mateix. Una veritable vergonya des del punt de vista democràtic i un veritable risc des del punt de vista social, perquè tots i totes sabem que amb tot això el que es pretén és fracturar una societat que mai ha tingut problemes pel fet de conviure amb dues llengües.

Quan aquestes amenaces provenen d'institucions espanyoles governades per un partit conservador i anticatalà com el PP, o venen de mitjans de comunicació que enlloc d'informar intoxiquen, farts de tantes mentides, ja gairebé ni ens immutem. Ara bé, quan les mentides i les intoxicacions provenen de catalans i catalanes, ens hem de preocupar i molt. Per això tants santcugatencs i santcugatenques estem tristos i decebuts, perquè per primera vegada, una sentència del TSJC, obligarà una escola de la nostra ciutat a impartir el 25% de les seves classes en castellà als cursos de P4 i tercer de primària.

No hi ha cap argument racional per prendre aquesta decisió. No hi és perquè en un estat democràtic, no es pot utilitzar el poder judicial per assolir allò que el poder legislatiu no ha aconseguit. Dit d'una altra manera, no pot ser que una llei com la de Normalització Lingüística fos aprovada al Parlament de Catalunya amb cap vot en contra l'any 1983 i avui, hagi de ser una sentència judicial qui obligui a una escola a acatar un mandat judicial que directament contravé un model d'immersió lingüística que ha estat exemplar per a d'altres societats que no són monolingües com la nostra.

La nostra ciutat ha observat incrèdula, com un partit del ple exigia que es garantís l'escolarització en castellà a Sant Cugat. El PP, a banda de demostrar cada dia que no respecta els drets fonamentals de la ciutadania, com ara els lingüístics, menteix, perquè és mentida que l'alumnat santcugatenc tingui menys domini de la llengua castellana per culpa de la immersió lingüística. Com molt gràficament titulava un pare de l'escola Santa Isabel de Sant Cugat en un article publicat al diari 'Ara' del passat 6 de febrer, i que la Coordinadora d'AMPA de Sant Cugat reproduïa amb uns cartells exposats en el ple del passat dilluns, 'Que algú m'ho expliqui si us plau', però a dia d'avui ningú ens ha donat cap explicació.

El que sí que podem afirmar els santcugatencs i les santcugatenques amb molt d'orgull, és que les nostres escoles i els professionals que hi treballen preparen el seu alumnat per tal que sigui competent en el domini del català, el castellà i una tercera llengua, però que sobretot transmeten als nostres fills i filles valors democràtics com ara la convivència, el respecte i la llibertat i això cap tribunal no ens ho podrà prendre mai.

MIREIA INGLA és presidenta d'ERC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.