Fins quan haurem de celebrar el Dia Internacional de les Dones?


  • Comparteix:

mireia.ingla

Mireia Ingla


Publicat: el 7/mar/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El 8 de març, any rere any, celebrem el Dia Internacional de les Dones. Una data que, en ple segle XXI, només hauria de ser d'homenatge al moviment a favor dels drets de les dones. Però, malauradament, encara és una jornada de reivindicació i de denúncia. Sense anar més lluny, aquest dijous passat, el ple del Parlament ha impulsat una proposició de llei d'igualtat efectiva entre dones i homes que pretén regular els mecanismes que garanteixin la no discriminació en tots els àmbits.

Així mateix, aquesta setmana s'ha celebrat el Congrés Mundial de la Telefonia Mòbil, un aparador internacional de tecnologia punta, on s'hi han presentat enginys que semblen trets d'una pel·lícula de ciència ficció. El món ha canviat molt! Fa deu anys, la majoria de nosaltres no haguéssim imaginat mai que podríem estar connectats a tantes xarxes socials alhora i que no seríem capaços de viure sense estar pendents del nostre mòbil les 24 hores del dia.

Però, alhora, que per una banda hem arribat fins aquí, per l'altra encara tenim obert un debat sobre la igualtat entre dones i homes. Les estadístiques posen de manifest que hi continua havent discriminació que es tradueix en salaris més baixos, ocupacions més precàries, dificultats per accedir a la direcció de les empreses, i la violència masclista com l'expressió més terrible de discriminació.

A vegades, tinc la sensació que el que havíem assolit en les dues darreres dècades, ho hem anat perdent en aquests set anys que portem patint una crisi econòmica que s'ha acarnissat especialment en el col·lectiu femení. Això vol dir que la incorporació de les dones al mercat laboral no es va fer prou bé i en tots aquests anys, no hem estat capaços d'eliminar la històrica 'esquerda salarial entre homes i dones, de manera que quan les coses han anat maldades, les primeres a rebre naturalment han estat les dones. Hi ha coses que per desgràcia mai canvien!

Però no tot són males notícies. Aquest diumenge, a Sant Cugat, per segon any consecutiu, tornem a organitzar una concentració unitària per reivindicar la igualtat de gènere i els drets de la dona a un treball digne. Els santcugatencs i les santcugatenques estem orgullosos de la nostra ciutat, però encara hem d'anar més enllà. Des de les institucions i des de la societat civil ens hem de comprometre a garantir un futur molt millor als nostres fills i les nostres filles, que sens dubte passa per combatre la desigualtat entre homes i dones.

Des del Dia Internacional de les Dones de l'any passat, en aquest país han passat moltes coses, la nostra societat ha arribat més lluny que mai a l'hora de reivindicar el dret a decidir el seu futur com a país, una conquesta que tenim gairebé a tocar i que no fa pas massa ens semblava impossible. Espero que l'any vinent puguem celebrar el primer Dia Internacional de les Dones, de la República Catalana amb més igualtat efectiva entre homes i dones. Si ho aconseguim, la victòria haurà estat completa!

MIREIA INGLA és presidenta d'ERC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.