L'última calçotada popular de Bertolt Brecht*


  • Comparteix:

ignasi.bea

Ignasi Bea


Publicat: el 13/mar/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Que no nos embauquen!
Llegeixo, a través de repiulades de membres del PP local 'membres de Societat Civil Catalana (SCC) reunits amb l'alcaldessa de Sant Cugat en representació del seny dels santcugatencs'. Al blog de la seva secció local llegeixo que la trobada ha servit per explicar els motius que han dut a la creació de l'entitat, que es resumeixen en la 'defensa de la convivència i la concòrdia de tots els catalans i d'aquests amb la resta d'espanyols'. I ja que hi són, aprofiten per demanar a l'alcaldessa que tregui l'estelada de la plaça Lluís Millet i altres llocs: 'Ja que tenim aquest pronunciament del jutge, quan comenci la campanya, demanarem la retirada de totes les estelades en espais públics'. Societat Civil Catalana, a part de preocupar-se -com podeu veure- pels problemes que afecten realment als santcugatencs, és una entitat força interessant, especialment pels seus vincles provats amb l'extrema dreta de casa nostra. El seu president Josep Ramon Bosch, fill d'un conegut franquista de Santpedor (altrament conegut com el poble de Pep Guardiola) va assistir fa un parell d'anys, com SCC ha reconegut, a un entranyable acte de commemoració del cop d'Estat del 18 de juliol organitzat per la Fundación Nacional Francisco Franco. El mateix Bosch va ser notícia ja fa uns mesos per -suposadament- haver fet un comentari a les xarxes socials elogiant l'afable Blas Piñar.

Podríem seguir, ja que les mostres de la relació entre SCC i la ultradreta són nombroses, però n'hi ha algunes d'especialment significatives, com la que va tenir lloc l'11 de setembre a Tarragona, quan una delegació del grup neofeixista Democracia Nacional va arribar a la manifestació convocada per SCC i l'exdiputat de Ciutadans José Domingo (i membre fundador de l'entitat) en lloc de fer-los fora els va demanar tan sols que dissimulessin una mica. Com podem veure, gent de seny.

Sant Cugat experience
Això que es deneguin permisos per fer calçotades populars perquè el fum no molesti els veïns m'ha recordat, a part de les queixes de fa anys d'alguns veïns pel soroll dels grills, el xiulet de l'àrbitre del Pavelló o les campanes del Monestir, a Bertolt Brecht. Concretament a un conegut escrit erròniament atribuït al dramaturg i poeta alemany, del qual faig una versió lliure en clau santcugatenca:

'Primer van posar totes les traves possibles a les entitats per fer activitats a l'espai públic, i no vam dir res perquè no formàvem part de cap entitat. Després van limitar les terrasses de bars i restaurants, i vam seguir callant, ja que no teníem cap negoci d'hostaleria. Després van venir a fer fora l'acampada de la PAH davant Catalunya Caixa perquè ocupaven il·legalment el carrer, i no vam dir res perquè nosaltres no érem de la PAH ni ens estaven a punt de desnonar. Més tard van venir a prohibir els concerts al centre de la ciutat, i no vam dir res perquè nosaltres no en fèiem, de concerts al centre. Finalment, van decidir prohibir les calçotades populars a les places del poble, i llavors ja no quedava ningú que pogués defensar-nos.'

I coses de la vida, enguany farà 12 anys de la primera calçotada organitzada pel Casal Popular La Guitza. El març de 2003, quan ens disposàvem a fer-la i ho teníem tot comprat i publicitat, un dia abans de l'acte ens van denegar el permís. La vam fer igualment, però dins del casal perquè plovia. Ens van dur a judici i vam perdre. 180 euros de multa. Sant Cugat experience.

Una història de zones blaves
Al cap de poc temps d'entrar a l'ajuntament, des de la CUP vam plantejar la proposta de municipalitzar les zones blaves, en coherència amb un dels cavalls de batalla del nostre programa: acabar amb la dinàmica d'externalització dels serveis municipals -especialment els més bàsics- i iniciar el camí de la remunicipalització. Llavors la nostra proposta va ser desoïda, entre altres arguments per les economies d'escala que permetien a empreses privades oferir un millor preu pel servei. Fa escasses setmanes la notícia apareix els mitjans: es municipalitza la zona blava per finançar habitatge públic de lloguer. Resum: victòria ideològica de la CUP, ja que es demostra que la proposta no tan sols és viable sinó necessària per poder repercutir els beneficis en el conjunt de la població. Rectificar és de savis. Gran notícia i que el ritme no pari!

IGNASI BEA és regidor de la CUP

Per saber més de les relacions entre Societat Civil Catalana i l'extrema dreta:

Els vincles ocults de l'extrema dreta amb Societat Civil Catalana, de Jordi Borràs
http://www.elcritic.cat/investigacio/els-vincles-ocults-de-lextrema-dreta-amb-societat-civil-catalana-2365

http://www.ara.cat/politica/Societat_Civil_Catalana-ultradreta-Tarragona-discrecio-video-mitjans_0_1212478924.html



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.