El programa de CiU, un 'best-seller' massa previsible


  • Comparteix:

mireia.ingla

Mireia Ingla


Publicat: el 21/mar/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

ERC Sant Cugat va finalitzar la setmana passada una sèrie de debats oberts a la ciutadania per tal de recollir propostes per al programa electoral de les eleccions del 24 de maig, titulats 'Repensem Sant Cugat'. Del que es tracta, una vegada més, és d'acostar la política a la ciutadania. Volem que la gent pugui participar i sobretot decidir sobre les polítiques que els afecten directament. Això, que dit d'aquesta manera podria semblar fins i tot elemental, ha estat absent en la forma de governar de CiU en aquests 12 anys.

Un projecte polític no només és un programa electoral. ERC Sant Cugat comptarà amb el seu ben aviat, però si no va acompanyat d'un compromís de compliment, d'un canvi en les maneres de fer i d'un equip de dones i homes que coneixen i s'estimen la ciutat, el programa es converteix en una novel·la de ficció d'aquelles que passen sense pena ni glòria per les llibreries.

El govern actual de CiU suposo que ens presentarà aviat el programa electoral 2015-2019, com si fos la segona part d'un gran best-seller en la categoria de novel·les de ficció. Per tal de poder seguir l'argument sense perdre's, hauríem de fer un resum del primer capítol i així podrem seguir el fil.

Jo proposo començar amb la promesa electoral de remodelar el Mercat de Pere San durant aquest darrer mandat 2011-2015. El juny del 2013 s'afirma que l'any 2014 s'obririen les portes del nou mercat. El març del 2014 s'assegura que a mitjans d'abril començarien les obres. El 24 de maig del 2014, just a un any de les eleccions municipals, afirmen que arrenquen les obres del mercat. El desembre del 2014 anuncien que el mercat s'obriria a l'abril. El març del 2015 rectifiquen i posposen la inauguració per a finals de maig. Avui sabem que després de les eleccions del 24 de maig s'iniciaran els treballs a l'interior del mercat.

El segon protagonista de la novel·la és l'institut Leonardo, de fet en el llibre ja va haver-hi un 'flashback' que ens remuntava a l'any 2009, quan l'alcalde Recoder va anunciar que el nou centre entraria en funcionament el curs 2011-2012 i que seria l'alcaldessa Conesa qui el podria inaugurar. L'expectació aquí era màxima ja que la regidora Salat va manifestar que l'edifici disposaria de la més alta tecnologia per impartir sobretot cicles formatius. Just un mes després de les eleccions, el juny del 2011, es justifica el retard responsabilitzant-ne el tripartit que feia un any que ja no governava la Generalitat. Aquí hem de reconèixer que els autors no han estat massa originals en l'argument, ja que aquest ha estat molt recorrent al llarg de tota la novel·la, però s'assegura que els pressupostos de la Generalitat del 2012 preveuran aquesta inversió sense cap mena de dubte. A dos mesos vista de les eleccions municipals, la intriga està servida, tot i que ens han donat pistes noves, el curs 2017-2018. S'ha de reconèixer que saben mantenir l'expectació del lector.

La darrera història que destacarem de la novel·la, n'hi ha d'altres però ens les reservem per a la segona part del nostre article, és un dels protagonistes més melodramàtics del llibre, la sala de concerts. El 2010 s'anuncia que es comprarà una nau a Promusa i que ja es compta amb el pressupost per adequar-ne l'interior. Aquí el dramatisme s'accentua ja que el regidor Grangé demana la dimissió de la regidora Salat per incompliment reiterat dels seus compromisos. El juliol del 2011, en un gir argumental d'aquells que deixen el lector amb la boca oberta, el Regidor Grangé, des de l'altra banda de les cadires del ple, assegut just al costat de la regidora Salat, defensa un conveni fantasma, ningú l'ha vist, amb una empresa privada per tal que gestioni l'equipament. El juliol del 2012 hi ha un canvi de gestió, es continua amb el model públic-privat, però la sala de concerts encara no existeix. El maig del 2014 l'equip de govern aparca per ara la construcció d'una sala de concerts. Per tal que els lectors de la segona part que no han llegit la primera no es perdin, la sala de concerts que la ciutadania reclama històricament, mai no ha existit.

Els partits polítics ja sabem que la ciutadania no és massa amant d'aquest tipus de novel·les en forma de programa polític i, per això, alguns ja hem decidit repensar que volem per a Sant Cugat tots plegats. Ara bé, el que no val és fer promeses que no has estat capaç de complir en quatre anys o més i, a pocs dies de les eleccions, pretendre fer creure a la gent que el gran moment ha arribat. Les novel·les massa previsibles acaben avorrint.

MIREIA INGLA és alcaldable per ERC i presidenta de la formació



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.