El segrest de la participació ciutadana al descobert


  • Comparteix:

jaume.massanes

Jaume Massanes


Publicat: el 28/mar/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Si en alguna cosa hem estat persistents la gent de la uaSC durant aquest mandat ha estat en la reivindicació d'una veritable i operativa participació ciutadana. Nosaltres, que portem assistint als Consells de Barri des de fa més de 20 anys, podem parlar amb coneixement de causa de l'absoluta manca de voluntat de l'equip de govern de CiU.

És per això que, arran d'incorporar els dos nous Consells de Barri del centre, recomanàvem, basant-nos en la nostra experiència, que primer era necessari enviar, un sola vegada, un díptic a totes les llars de Sant Cugat informant bé en què consistien els consells, els drets dels ciutadans i on podrien trobar les convocatòries trimestrals.

Des de mitjans del 2011 vàrem repetir la nostra reivindicació al plens municipals, a tots els Consells de Barris i Districtes. També mitjançant comunicats de premsa, per la ràdio i en entrevistes a la televisió sense cap resultat. Finalment, en un ple municipal del 2012, vaig preguntar directament a l’equip de govern el perquè no es feia res perquè la població tingués coneixement de que existien i què eren els Consells de Barri i com i on podien participar. La resposta del tinent d'alcalde de Participació, Francesc Carol, va ser que no tenien pressupost per la impressió i enviament dels díptics a les llars (nosaltres disposàvem d’un pressupost d’uns 1.300 euros). Finalment, després de la meva insistència l’alcaldessa, Merce Conesa, va prometre que ho estudiarien.

Com ja podeu suposar a dia d'avui no s'ha fet res i l’assistència de públic als Consells de Barri, especialment als de centre-est i centre-oest, ha estat un estrepitós i absolut fracàs. A la uaSC creiem, i els fets ho confirmen, que aquest era l'objectiu de l'equip de govern de Convergència i Unió. Vendre la imatge a l'exterior del fet que que Sant Cugat té eines de participació ciutadana però que la gent participi poc i així ells poden anar fent emparats en una majoria absoluta abusiva.

Però vet aquí que ara tots els santcugatencs i santcugatenques hem rebut a la bústia de casa nostra aquell díptic o tríptic que durant quatre anys no han volgut enviar quan ho demanava la uaSC. Ara que entrem en la fase de promeses electorals, sí que toca fer-ho, encara que després de les eleccions seguiran fent la mateixa comèdia dels darrers vint anys. Malgrat tot, espero equivocar-me i que un nou equip de govern retorni l'Ajuntament a la ciutadania.

Bé, aquesta és una mostra més de com un equip de govern actua quan s'acosten les eleccions i que esperem serveixi perquè la ciutadania no es deixi enlluernar. Durant quatre anys han negat a la població de Sant Cugat la participació ciutadana i ara en fan bandera. Que cadascú tregui les seves conclusions.

Un altre dia ja parlarem del que ha passat, pels mateixos motius, en altres òrgans de participació ciutadana com són els consells de Joventut, Seguretat Ciutadana, Agenda 21, Pacte per la Nit, etc.

Més informació a l’enllaç: http://uasc.cat/press/el-segrest-de-la-participacio-ciutadana-al-descobert/

JAUME MASSANÉS és portaveu de la uaSC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.