Confuci i les llistes dels partits


  • Comparteix:

eduard.jener

Eduard Jener


Publicat: el 25/abr/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Kung Chin Chung-ní, el futur gran savi de la Xina, o sigui Confuci, va néixer l'any 551 aC i va escriure a 'La Gran Ensenyança': 'L'Home Superior té amples punts de vista i no és un bon home de partit; el vulgar és un bon home de partit, però no és ampli en els seus punts de vista'.

Ara, doncs, jo podria partir d'aquesta frase per carregar-me tots els homes i les dones dels partits que aquesta setmana ja han donat les llistes corresponents a les eleccions municipals de maig i dir que ser d’un partit és deixar de veure la realitat i deixar-se portar per una focalització incorrecta.

El mateix Confuci a 'L'Auri Mitjà' escriu: 'L’Home Superior és aquell que sempre manté el seu concepte del que es just, però no sempre, necessariament, ha de mantenir la seva promesa'. 'Altu!', que diria un senyor de Barcelona d’edat mitja-alta. Aleshores, l’home superior (sense majúscules) també pot dir una cosa ara i fer-ne una altra després?

Recopilem, que deia un amic meu: L’home de partit, és a dir, les persones que formen un partit veuen la societat a mitges, és a dir, partida, però els que no són de partit, tot i que puguin creure que veuen la societat sencera, és a dir, la veritable societat, poden fer de més o de menys segons les circumstàncies.

Anem a pams. Les llistes presentades pels partits a Sant Cugat, deu llistes que Déu n’hi do!, tenen sorpreses per defenestrament, aparicions sobtades en llocs inversemblants, la darrera al PP, posicions de suport al final que hom sospita que estan allà per si un cas, canvis de partit i recanvis a última hora, i un llarg etcètera que no te l’acabes.

Al marge d’això tots sabem, o crec que sabem, que el resultat de les votacions serà motivat més per l’onada de cadascun dels partits al país (Catalunya i el de l’exterior, Espanya) que no pas pels representants que es presenten a la ciutat. Dic més, no només...

I, finalment, dels 'Analectes' de Confuci: 'Hi ha tres vegades tres coses que no poden oblidar-se/ ser clar en la visió/ ràpid en escoltar/ afectuós en l’expressió/ respectuós en la conducta/ verdader en la paraula/ seriós en el deure/ inquisitiu en el dubte/ amo de si mateix en l’ira/ benigne i just quan el carro del triomf es para davant de la teva porta...'

Doncs això mateix. Bones votacions d’aquí un mes i que Déu (els que hi creguin) faci més que nosaltres.

EDUARD JNER és crític d'arts escèniques



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.