El mite d’Espanya

Lluís Mont

Lluís Mont


Publicat: el 27/abr/15
Opinió| Columnes

Sovint els unionistes espanyols acusen el moviment independentista de mirar el passat i no el futur. L'argument és que el futur no té fronteres i que anem cap una llengua universal que ells somien que sigui l'espanyol. En tot cas, el sentiment de pertinença a una nació és quelcom que està en l'ànima humana, com el sentiment d'estimar els fills o de tenir cura de la família.

Per altra banda, qualsevol naci, aspira a organitzar-se com estat, que és el pas que varen seguir les nacions al llarg de la història. Així doncs, fins ací tot correcte. El problema de l’imaginari espanyol és que Espanya va ser un gran imperi, però va desaparèixer com organització política i, per tant, allò que els espanyols consideren Espanya és un entorn canviant, i no significa el mateix per als espanyols del segle XVI, que consideraven que tot Llatinoamèrica formava part indestriable d’Espanya. Castella va crear una nació hispana que perviu i és la que marca la evolució. Com Roma va crear una nació llatina que ha perviscut durant segles, infantant l'Europa que coneixem. Ara bé, igual que va caure Roma, va caure Espanya i, per tant, el mite que l’Estat espanyol actual és la força motriu de la nació espanyola sí que és un mite desfasat. Seria com pensar que és Anglaterra qui marca la evolució del món anglosaxó.

L'evolució de la nació hispana s’escriu al continent americà. Els hispans d’amèrica són els hereus d’Espanya i els que decideixen el futur de la hispanitat. Espanya tan sols és un mini-poder regional Europeu i no li cal vetllar per la hispanitat, ja ho fan altres. Ha de treballar a Europa, per esdevenir un estat plenament democràtic, en sintonia amb l’estat del benestar europeu, i amb la modernitat necessària per evitar la corrupció i ser més eficaç. Per tant, tothom que concep Espanya com a 'unidad de destino en lo universal', al meu entendre, pixa fora de test. I tothom que s’oposi al fet que la nació catalana decideixi el seu futur lliurement també. Són els unionistes els que viuen submergits en el seu vell passat imperial. El catalanisme sempre ha representat la modernitat i ho segueix representant. Només cal veure el Valle de los Caídos i les ministres amb 'peineta' per saber on és la modernitat!

LLUÍS MONT és cardiòleg