La meva primera columna com a regidora


  • Comparteix:

mireia.ingla

Mireia Ingla


Publicat: el 4/jun/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquesta és la meva primera columna com a futura regidora de l'Ajuntament de Sant Cugat, després d'haver estat elegida el passat diumenge, 24 de maig. Aprofito, doncs, aquesta oportunitat per agrair als 4.100 santcugatencs i santcugatenques que van fer confiança a la candidatura d'ERC-MES.

I ara què? Doncs, en primer lloc, hem de fer una valoració dels resultats electorals:

Voldria començar per valorar la participació. Si bé és cert que ha augmentat el percentatge respecte a les darreres de l'any 2011, encara sorprèn que les eleccions municipals no siguin les que tinguin més participació, tot i ser les que serveixen per elegir els representants a l'administració més propera a la ciutadania. Els partits polítics sempre diem que hem de reflexionar-hi, però en realitat encara no ens hi hem posat. Jo, sincerament, crec que aquesta hauria de ser una de les nostres prioritats.

Només per fer una proposta constructiva, per tal de començar a engegar aquesta reflexió, crec que si la ciutadania cregués que té capacitat real d'incidir en allò que passa a la seva ciutat i, per tant, en allò que l'afecta directament, s'involucraria molt més en la política local, començant per anar a votar. Algunes persones d'això en diem empoderament, és a dir, que volem que la gent tingui poder de influir en les polítiques, opinant, decidint-les i controlant-les. I aquest poder no només l'ha d'exercir cada quatre anys, si no que ho ha de poder fer constantment: consells de barri on es prenguin decisions vinculants; audiències públiques més llargues i amb constància documental; presentació de mocions al ple directament per part d'entitats i associacions; consells de ciutat veritablement decisoris; i sobretot la ciutadania ha de creure's que es respectaran els acords assolits entre totes les parts implicades, altrament dit Pacte de Nit. Us sona, no?

D'altra banda, la gran novetat d'aquest nou ple és que després de vuits anys consecutius de majoria absoluta, la ciutadania ha decidit que ja en té prou i, per tant, l'oposició podrem plantejar una altra manera de fer política, basada en el diàleg, el consens i els acords, fonamentals perquè l'Ajuntament pugui estar al servei de tots els santcugatencs i santcugatenques. Això de ben segur que servirà perquè els òrgans de participació ciutadana que ja existeixen però resulten inoperants per falta de convocatòria o de capacitat decisòria, empoderin la ciutadania. Alhora, apostem per posar en marxa mecanismes que ens obliguin als representants públics a haver de rendir comptes als nostres conciutadans i conciutadanes. Proposo, doncs, un compromís explícit per impulsar la qualitat i la regeneració democràtica i apropar també d'aquesta manera la política a la ciutadania.

Finalment, no em puc estar de destacar que el ple sorgit de les urnes és més independentista que mai. Sincerament, no em sorprèn. Sant Cugat és una ciutat independentista, sempre que ha calgut ho ha demostrat. Ja ho va fer el 13D del 2009, ho va tornar a demostrar el passat 9N. Algunes persones ja hi érem fa sis anys i ara tindrem l'oportunitat de treballar plegats, des del ple, per tal que la consulta definitiva del 27S sigui un èxit. Però la bona notícia és que, des de llavors, s'hi han afegit d'altres i encara hi som a temps de ser-ne cada dia més. Ara sí que tinc clar que entre totes i tots assolirem allò que el nostre país necessita indiscutiblement si volem tirar endavant.

Ara els toca a les institucions ser a l'alçada. La ciutadania ens han donat una altra oportunitat, no els decebem, si no després no ens preguntem perquè no van a votar.

MIREIA INGLA és presidenta d'ERC




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.