La decència política


  • Comparteix:

vicenc.san.francisco

Vicenç San Francisco


Publicat: el 25/jul/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

L'11 de setembre de 1973, els colpistes Xilens van assassinar Salvador Allende al Palau de la Moneda. El 1970 Allende va guanyar unes eleccions amb un programa concret de reformes socials, com la nacionalització de la banca i les mines de coure, entre d’altres. Des del principi l'oposició de la dreta i el govern nord-americà de Nixon li van posar les coses difícils, però Salvador Allende va preferir ser fidel al mandat del seu poble, va romandre al seu lloc de president i va pagar amb la seva vida el compromís de lleialtat a la democràcia, convertint-se en un clar referent d'honestedat i valentia.

Alexis Tsipras, primer ministre de Grècia, es va presentar a unes eleccions amb un programa de cohesió social i no de permetre més retallades per al poble grec, amb propostes econòmiques semblants a les de Podemos a Espanya. Aquestes mesures no impedeixen que Grècia hagi de demanar un nou rescat en mig de dures negociacions amb els seus creditors Europeus i el 5 de juliol decideix realitzar una consulta al poble grec per reforçar la seva postura de no acceptar segons quines politiques econòmiques.

Els ciudatans grecs, en un exemple d'orgull i valentia, li donen el seu suport. Però el resultat final és frustrant i accepta pitjors condicions que les sotmeses a referèndum, traslladant la seva responsabilitat al poble Grec. Molt mes a prop nostre, El President Mas avança les eleccions a Catalunya, canvia de soci, substituint a UDC per ERC, s'amaga en un quart lloc de la llista electoral (amb l’acord de que se l’ha d'investir com a president) i pretén no responsabilitzar-se de la seva gestió de desgovern i retallades amagant-ho tot sota la nebulosa d'unes eleccions plebiscitàries.

Ningú pretén que Tsipras o Mas s'atrinxerin a la plaça Sintagma un, i a la plaça de Sant Jaume l’altre, i que donin la seva vida pels seus compromisos. Només se’ls hi pot reclamar que tinguin un mínim de respecte als ciutadans i decència política.

Vicenç San Francisco

Membre executiva local del PSC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.