La Floresta: desobeir per construir


  • Comparteix:

ramon.pique

Ramon Piqué


Publicat: el 23/set/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Era la primavera de l'any 2012 quan les famílies de l'escola de la Floresta van rebre una carta del Consell Comarcal que informava que el transport escolar de l'escola que durant molts anys havia estat un servei gratuït deixava de ser-ho. La pèrdua d'aquest servei va generar indignació i una resposta contundent per part de les famílies.

L'escola de la Floresta era en aquells moments una escola maltractada pel que fa a accessos i sense cap connexió al transport públic municipal. La carta del Consell Comarcal demanava a les famílies usuàries l’emplenament de les dades bancàries en el full de sol·licitud. La resposta va ser contundent i massiva: les famílies es van mobilitzar al carrer i van omplir de zeros la casella corresponent al compte bancari durant dos anys consecutius. Allò va ser un acte de desobediència.

La por a perdre-ho tot, a no tenir plaça en el transport escolar, es notava en l’ambient. Tot i això la consciència que allò pel que es lluitava era just i l'evidència que hom no estava sol feien de la por un obstacle que es podia vèncer.

D’aquella desobediència, en queda una escola connectada amb la xarxa de transports municipal, encara millorable; en queden uns accessos a l’escola arranjats; i en queda un servei de transport escolar organitzat per les famílies que probablement sigui un dels exemples d’autogestió més interessants a nivell de municipi.

Aquell acte d’insubmissió va recordar pel cap baix dues coses. D’una banda, que de vegades no hi ha més remei que trencar la legalitat per poder avançar, per poder fer passes en positiu, en definitiva per poder construir. De l’altra, que la força de les persones, de les veïnes i veïns organitzats, pot ser enorme, i que el repte més important que tenim a l’hora de treballar per allò que ens és comú és justament saber sumar-nos.

El canvi comença sovint per una acció extralegal, tant si desobeïm en petit com si desobeïm en gran, a nivell de barri o a nivell de país. Desobeir forma part del necessari procés d’emancipació i de superació de les comunitats i de les persones.

RAMON PIQUÉ és regidor de la CUP-PC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.