Ens tornem bàrbars!

Blai Blanquer


Publicat: el 25/oct/15
Opinió| Columnes

Havíem admirat Europa com el paradís de la democràcia. N'havíem fet el referent dels nostres somnis. Fins i tot consideràvem raonable la seva estructura, els seus innombrables funcionaris ben pagats i les seves grandioses instal·lacions.

Hem estat molt pacients en acceptar la lentitud del seu carròs funcionament. Però ara s'ha fet palesa, i no es pot silenciar més, la seva ineficàcia davant dels conflictes greus. El darrer d'aquests, potser el més inesperat, ara ocupa l'atenció de tots els mitjans: l'allau dels refugiats.

Davant del patiment dels milers de víctimes de la guerra i de la fam enfangats i morts de fred i de gana que hi cerquen refugi, les vacil·lacions, la passivitat i els recels de la vella Europa són una crueltat inhumana. Per complexa que sigui la realitat i difícil l'acció política, és imperdonable que l'evasió i els interessos egoistes passin per davant de la vida dels altres.

I no són només els líders europeus els irresponsables: a casa nostra mateix entre els del no, els del sí i els de sempre, ens tenen entretinguts com qui disputa per les ulleres de sol i la crema hidratant mentre esclata un volcà. Als de dalt i als de peu pla se'ns adreça aquell retret del Gènesi: 'Què has fet del teu germà?'

BLAI BLANQUER és rector de la parròquia